lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdförbundet: Skydda titeln avancerad specialistsjuksköterska

Publicerad: 6 juli 2022, 13:34

Karolina Härle, avancerad specialistsjuksköterska vid Linköpings universitetssjukhus och ordförande för Nationella föreningen för sjuksköterskor i kirurgisk vård, NFSK, vill ha fler kollegor inom fler vårdområden. Foto: Linda Berglund

ALMEDALEN. Skydda yrkestiteln avancerad specialistsjuksköterska och inför en nationell utbildning. Det vill Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Juli 2022VårdförbundetSvensk sjuksköterskeföreningUniversitetssjukhuset i Linköping

LB


Avancerad specialistsjuksköterska finns i flera andra länder. I Sverige finns det 35 sjuksköterskor inom kirurgisk vård som gått utbildningen, men både Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening vill ha fler och inom andra områden. 

Karolina Härle, ordförande i Nationella föreningen för sjuksköterskor i kirurgisk vård, NFSK, blev färdigt med sin masterutbildning 2014 och arbetar på kirurgiska kliniken i Linköping. 

Läs också: Iva-sjuksköterskor kräver att regeringen värnar kompetensen 

– I och med utbildningen så har jag en fördjupad kompetens inom omvårdnad och mer fördjupning inom medicin. 

Konkret innebär det till exempel att hon kan göra bedömningar av bland annat röntgensvar. Hon kan också skriva hem en patient med dropp i hemmet, säger hon på seminariet i Almedalen. 

– I dag är det så att sjuksköterskan tar vissa delar som rapporten till hemsjukvården och instruerar patienten i hemsjukvård , medan läkaren ska ordinera och planera för uppföljning. Här är det perfekt med min roll, där jag kan göra allting. 

Hon konstaterar också att det var smart av kliniken att låta henne gå utbildningen. 

– Det finns en klinisk karriärväg för sjuksköterskor. Inte minst så stannar kompetensen faktiskt på klinikerna. I mitt fall är det verkligen ett tydligt exempel.

Karolina Härle tror att avancerade specialistsjuksköterskor behöves inom fler områden. 

– Nära vård, men även inom kommuner, glesbygd, psykiatri och på massor av ställen inom specialistvården. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-07-11

Idag finns det sjuksköterskor med specialist kompetens inom kommuner tex distriktssköterskor och specialist sjuksköterskor i geriatrik som samtidigt har master utbildning i omvårdnad. Sätt in dessa direkt med titeln avancerad specialist sjuksköterska och använd den kompetens som finns. Samtidigt jobba för att utbilda och skydda yrkestiteln avancerad specialist. Ta vara på den kompetens som finns då höjer man direkt kvalitet och patientsäkerheten i vården. Många multisjuka patienter i kommunerna inom både hemsjukvård och inom äldrevården behöver få ta del av den kompetens som redan i dag. 

Specialist sjuksköterska inom Geriatrik och Distriktsjuksköterska med Master i omvårdnad

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev