tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårdnära service gav bättre och billigare vård

Publicerad: 3 november 2015, 10:17

Satsning i Lindesberg visar att det mesta blev bättre när sjuksköterskorna fick fokusera på att vara sjuksköterskor.

Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänLindesbergs lasarett

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Sveriges Radio P4 Örebro rapporterar att projektet vårdnära service vid Lindesbergs lasarett har fallit väl ut och nu förlängs. Projektet går i korthet ut på att uppgifter som städning och mathantering flyttas från sjuksköterskorna och i stället köps in från Regionservice. Liknande projekt bedrivs på flera ställen i landet, exempelvis vid Universitetssjukhuset Örebro.

I Lindesberg är såväl mellanchefer som sjukhuschefen Per-Olov Larsson nöjda med den nygamla given. Enligt Per-Olov Larsson är det billigare än att ta in hyrpersonal eller att betala för övertid och extrapass.

– De utvärderingar vi har gjort säger att arbetsbelastningen blivit mindre och att arbetsuppgifter som tidigare inte blivit utförda blir det nu och med bra kvalitet. Jag hoppas också att vi ska kunna rekrytera nya medarbetare efter nyår, säger han till radion.

Sjuksköterskan och avdelningsföreståndaren Bosse Qvarnlöv stämmer in i hyllningssången.

– Arbetsmiljön har betydelse både för att rekrytera ny personal och behålla den vi har. En dräglig vardag där jag kan arbeta med det jag utbildat mig för, säger han till Sveriges Radio P4 Örebro.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev