måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vårens pandemi präglar årets sommarprat

Publicerad: 12 juni 2020, 06:01

Anders Tegnell. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Vårens pandemi präglar flera av årets sommarprat. Strax efter midsommar berättar statsepidemiolog Anders Tegnell om hur han gick från att vara en okänd tjänsteman till att stå i världens centrum.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenCoronavardagFolkhälsomyndighetenMälarsjukhusetRegion SörmlandUppsala universitetAkademiska sjukhusetUmeå universitetIntensivvård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Under torsdagen presenterade Sveriges Radio P1 årets sommarpratare. Flera av dem starka röster inom vården.

Anders Tegnell, infektionsläkare och statsepidemilog, hyllad och kritiserad har under våren stått i världens centrum. I sitt sommarprat den 24 juni ska han bland annat berätta om varför Sverige valde en annan väg än övriga världen i bekämpandet av pandemin.

”Jag ska prata om hur Sveriges unika vägval i bekämpandet av covid-19 gjorde att jag på några månader gick från att vara en anonym statstjänsteman till en av världens mest kända statsepidemiologer”, säger han i ett citat på radions hemsida.

Den 9 juli berättar specialistsjuksköterskan Eveline Jacobson i sitt sommarprat om det var att jobba på en intensivvårdsavdelning på Mälarsjukhuset när pandemin rasade som värst i Sörmland.

”I mitt Sommar vill jag ge en bild av hur stor ansträngning det var på intensiven. Hur mycket och på vilket sätt vårt arbete påverkades under de här värsta coronaveckorna i våras. Det är ingen klagosång utan en sann bild inifrån verkligheten”, säger hon till P1.

Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut och författare anser att ensamhet är ett hot mot folkhälsan. Förra året blev hon aktuell med boken ”Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd”. Hon medverkar ofta  i DN, Nyhetsmorgon i TV4, radioprogram som Kropp & Själ i P1 och Morgonpasset i P3.

I sitt sommarprat den 27 juli väljer hon att prata om sådant hon anser att vi inte lär oss i skolan.

”I mitt Sommar ska jag prata om sådant vi alldeles för sällan lär oss om i skolan: relationernas dilemman, separationernas förluster och hur ensamheten kan dåna. De där fenomenen som ofta tar stor, kanske avgörande, plats i våra liv men som det sällan finns manualer för”, säger hon i ett citat på radions hemsida.

Björn Olsen är professor och överläkare i infektionssjukdomar. Han har varit en stark röst under coronapandemin då han är en av landets ledande experter på området. För tio år sedan skrev han boken ”Pandemier, myterna, fakta, hoten”. I dag är han verksam vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Och forskar bland annat på zoonotiska sjukdomar.

I sitt sommarprat den 28 juli berättar han om varför han tror att det kommer att komma ytterligare pandemier.

”Livet är en glimt mellan två oändligheter. I mitt program kommer jag berätta varför fåglar och infektioner är så fascinerande och varför jag fick chansen att uppleva en andra pubertet. Jag kommer också berätta varför jag tror att coronapandemin inte blir den sista eller värsta. Det kommer en till”, säger han till P1.

Den 13 augusti berättar Yngve Gustavsson, professor i geriatrik, om hur en god åldringsvård kan se ut. Han är i dag verksam vid Umeå universitet där han forskar om levnadsvillkor för människor över 85 år.

”Jag vill berätta om möten med mycket gamla människor som delat med sig av sin livsvisdom. Men också om forskning som visar vad som krävs för att äldre skall få en god ålderdom i Sverige – trots att de lever i ett land med många negativa attityder till gamla människor”, säger han i ett citat på radions hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev