fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vidareutbildad sjuksköterska blev för dyr för Skåne

Publicerad: 27 juli 2017, 09:06

Foto: Thinkstock

UPPDATERAD När sjuksköterskan examinerats från den utbildning regionen delvis betalt ansåg Skåne att lönen blev för hög – trots att den redan var fastslagen i kontrakt.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhusVårdförbundet

JK


Sjuksköterskan som sedan tidigare har en specialistexamen inom intensivvård har en lön om 35 800 kronor i månaden. Enligt det utbildningskontrakt som tecknats med Skånes universitetssjukvård skulle den lönen höjas till 38 300 kronor i månaden när sjuksköterskan också fått en specialistsjuksköterskeexamen i anestesi, en utbildning som delvis betalats av Region Skåne.

Men nu backar regionen och vill inte anställa sjuksköterskan med dubbla specialistexamina till den lön som står i kontraktet. Dels då den tidigare lönen, 35 800 kronor i månaden, anses vara ”hög”. Dels då utbildningskontraktet ska vara tecknat med Skånes universitetssjukvård centralt, och inte med den berörda verksamheten, Intensiv och perioperativ vård.

Vårdförbundet har begärt överläggning i ärendet. Janet Parmvi, förbundsombudsman vid Vårdförbundet avdelning Skåne skriver i begäran att argumentationen i regionens beslut ger signaler till både medarbetare och övriga skåningar att ”... Region Skåne under rådande läge inte ens värnar egna medarbetares intresse för att lösa sjuksköterskebristen inom vissa områden”.

Till Dagens Medicin säger Janet Parmvi att hon aldrig har hört tals om något liknande och att det enligt henne är tydligt att det är avtalslagen som gäller.

– Har man ingått ett kontrakt så har man. Sedan kan enskilda chefer kanske tycka att det är olämpligt att slå sönder en befintlig lönestruktur eller rent allmänt att det är en för hög lön. Men jag tycker att de här två summorna visar att det inte är några oöverstigliga löner vi pratar om, säger hon till Dagens Medicin.

Katarina Lundgren, förhandlare vid Skånes universitetssjukvård, säger till Dagens Medicin att det stämmer att det framgår i kontraktet att sjuksköterskan ska få en lönehöjning på 2 500 kronor men att hon inte vet om sjuksköterskan redan har fått den. För att bringa klarhet i fallet behöver de två chefer som varit med och tagit fram kontraket kontaktas varför hon ber att återkomma i frågan i början av augusti när cheferna och ansvarig förhandlare är på plats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev