torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Vykortskupp i Västerbotten

Publicerad: 26 september 2018, 12:59

Oskar Wigren. Foto: Max Rönnblom

Inför valet skickade sjuksköterskan Oskar Wigren och omkring tio av hans kollegor på Nus vykort till ledningen för att få svar kring orättvisa löner.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetRegion Västerbotten

JK


– Vi valde att kontakta alla politiker och högre tjänstemän och fråga om de tyckte att det var ok endast vissa grupper fick ta del av satsningar riktade till specialistutbildade sjuksköterskor, säger Oskar Wigren, sjuksköterska vid strålbehandlingen på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå och förtroendevald i Vårdförbundet.

De faktiska vykorten kom från Vårdförbundet men beslutet att skicka dem togs enhälligt av sjuksköterskorna på strålbehandlingen på ett sköterskemöte. Efter det var Vårdförbundet behjälpliga. Sjuksköterskorna på strålbehandlingen klassades tidigare som specialistsjuksköterskor i sjukhusets rullor, men nu har det fallit bort.

– Det främsta syftet var att visa att vi också ville räknas som specialistsköterskor, medan Västerbottens läns landsting bara väljer ut några få grupper som räknas dit och får lön därefter. Det handlar inte om extrasatsningar, utan om att landstinget helt enkelt valt ut och prioriterar vissa sjuksköterskegrupper år efter år, säger Oskar Wigren.

Han nämner även andra orättvisor. Intensivvårdsjuksköterskor får ta del av pengarna medan ambulanssjukskötskor inte får det. Detta trots att de två vidareutbildningarna, enligt honom, är lika och i vissa avsnitt identiska.

– Vi tror inte att det här kommer att ändra något utan det krävs en längre kamp. Men vi ville höra deras svar och ta det vidare. Vi anser att vi har varit för snälla och behöver ta striden på arbetsplatserna i stället för som det är nu när folk helt enkelt lämnar vården.

Oskar Wigren säger att den bild Vårdförbundet har är att Västerbottens läns landsting använder pengarna för att släcka bränder i de verksamheter som har störst personalbrist.

– Vi vill inte ställa grupper emot varandra utan lönerna måste upp generellt.

Oskar Wigren ville ha svar innan valet men så blev det inte. I nuläget har bara fått svar från en vänsterpartist och en person på personalavdelningen.

– Vänsterpartisten skrev ett väldig personligt svar där det stod det att hon förstod vår frustration över att sjuksköterskor behandlas olika av landstinget och att hon skulle verka för att förändra det. HR-snubben pratade mest om att de måste prioritera, vara konkurrensmässiga och så vidare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev