Omvårdnad
Ystad öppnar avdelning utan sjuksköterskor
Publicerad: 12 juni 2017, 13:23
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Sjuksköterskebristen gör att Lasarettet i Ystad nästa vecka öppnar en avdelning som helt saknar sjuksköterskor. Här jobbar bara läkare och undersköterskor.
Ämnen i artikeln:
AkutsjukvårdRedan tidigare under året har bristen på sjuksköterskor gjort att akutvårdsavdelningen och hjärtintensiven vid Lasarettet i Ystad slagits ihop till en enhet. Och för att undvika ensamarbete under sommaren har tidigare 21 vårdplatser blivit 14 på den sammanslagna avdelningen. Nu vidtar sjukhuset ytterligare åtgärder och öppnar vecka 25 en observationsenhet med sju vårdplatser bemannad med en läkare och en undersköterska.
– De patienter som ska läggas in på enheten ska komma från akuten där man bedömt att de inte behöver läggas in på en vanlig avdelning, säger Morten Ljungdahl, chef för verksamhetsområde akut, till Dagens Medicin.
Han förklarar att det inte är en avdelning utan en öppenvårdsenhet och att sjukhuset ska ta fram protokoll för de olika sjukdomstillstånd som kan vara aktuella att vårdas där och nämner exempelvis vissa patienter med förmaksflimmer.
Vad händer om en patient behöver läkemedel?
– Utgångspunkten är att de inte ska behöva läkemedelsbehandling, men om de gör det så ligger både akutvårdavdelningen och hjärtintensiven nära.
Är det patientsäkert?
– Jag är inte orolig för de patienter som kommer att vara på plats. Det är en observationsenhet och tanken är att sortera rätt från början. Vår utgångspunkt är att ingenting händer men om det gör det får man ringa efter hjärtstoppsteamet, precis som man gör på andra avdelningar, säger Morten Ljungdahl och poängterar att avdelningen faktiskt har den högsta medicinska kompetensen på plats i form av en läkare.
Observationsenheten planeras var öppen till och med vecka 35 och ska efter det utvärderas. Morten Ljungdahl tror att det både kommer att finnas positiva och negativa lärdomar att dra av enheten som han tror är den första i landet men den typen av bemanning.
Kan enheten bli permanent?
– Det tror jag inte. Utgångspunkten är att det inte ska vara en permanent lösning. Samtidigt kommer vi inte att lösa sjuksköterskebristen den närmast tiden.
Enligt Morten Ljungdahl har alla medarbetare ställt upp och även läkargruppen har varit måna om att lösa problemet med sjuksköterskebrist.
Har ni inte fått någon kritik?
– Det är klart att inte alla tycker att det är en bra lösning att läkarna ska bemanna upp en avdelning. Men vi måste tänka annorlunda, vi har inte mycket annat val.