Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

154 fall till vårdåklagare – några få åtal

Publicerad: 5 februari 2014, 07:30

Under vårdåklagarnas första år hanterade de drygt 150 ärenden. Nästan alla har inletts på anmälan från privatpersoner och bara ett fåtal har lett till åtal, rapporterar Läkartidningen.


Efter fallet med narkosläkaren på Astrid Lindgrens sjukhus föreslog Riksåklagaren att misstankar om brott bland personal i sjukvården skulle handläggas av en grupp särskilda åklagare. Inom gruppen skulle kunskaperna om vården växa och kontakter med experter och tillsynsmyndighet etableras.

Sedan ett år tillbaka finns totalt 12 vårdåklagare på sex åklagarkammare.

Vårdåklagarna arbetar typsikt sett med misstankar om tjänstefel, vållande till kroppsskada, vållande till annans död och brott mot tystnadsplikt. De har också handlagt en del sexualbrott och så sent som i slutet av januari dömdes en läkare på vårdcentral till fyra års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

Vårdåklagaren Anders Nyberg utredde det ärendet.

– Det har varit en del sexualbrott. Det var i alla fall inte vad jag föreställde mig innan, utan mer vållande till kroppsskada, klassiska felbehandlingar, säger Anders Nyberg till Läkartidningen.

Några anmälningar från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har knappt synts till enligt Anders Nyberg.

– Vi trodde att större delen skulle komma från Ivo, men varför det inte har blivit så är för tidigt att säga, säger Anders Nyberg till tidningen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev