Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Agerar efter hot om skyddsstopp – bjuder in till möte

Publicerad: 21 november 2022, 15:28

Aisab har kallat till uppstartsmöte efter att Vårdförbundet varnat om skyddsstopp.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ambulanssjukvården i Storstockholm, Aisab, bjuder in Vårdförbundet till möte nästa vecka, med anledning av hotet om skyddsstopp mot verksamheten.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetAmbulanssjukvårdToppnyheter

Jonas Desai

jonas.desai@dagensmedicin.se


Inbjudan till mötet, som är planerat till den 2 december, kommer efter att vårdfacken hotat med skyddstopp om inte företaget kan säkerställa en säker arbetsmiljö för ambulanspersonal. 

Enligt Vårdförbundet är mötet en signal om att arbetsgivaren tar hotet om skyddstopp på allvar. 

– Ja det skulle jag absolut säga. Annars hade vi inte blivit kallade på det här mötet, säger Emil Skoglund, huvudskyddsombud för Vårdförbundet och ambulanssjuksköterska på Aisab.

Samtliga arbetsgivare och huvudskyddsombud är kallade till mötet, som rör beskrivning av problembild, planering och kartläggning. Emil Skoglund säger att man har förståelse för att problemen kräver en längre process.

– Det är en komplex och svår fråga som man inte kommer lösa omgående. Jag tolkar svaret som att vi ändå delar problemformuleringar. Så får vi se vad som sägs nästa fredag.

Läs också: Fackligt larm efter pistolhot: ”Bara en tidsfråga innan vi har döda ambulansanställda” 

Aisab hade i förra veckan ett möte med alla verksamhetschefer där man pratade om vad Vårdförbundets krav, som även stöds av Kommunal och Ambulansförbundet, innebär. 

– Vi gick igenom vad det här står för. Nu ska vi samla ihop oss och se vad det finns för typ av riktlinjer och strukturer kring arbete på väg. Vi behöver riskanalysera på ett nytt sätt och tillsammans med skyddsombuden se vad vi behöver hantera, säger vd Åke Östman. 

Han menar att företaget har samma mål som facket, att så långt som möjligt undvika att personalen blir skadad eller sjuk på jobbet. 

– Det finns ju ett arbete gjort kring det här men är det så att det behövs förtydligas eller förbättras så får riskanalysen visa det. Nu har man ju påpekat att det finns en risk och då är det klart att vi måste acceptera att det är något slags problem som vi har. 

Han säger samtidigt att man hellre sett att Vårdförbundet valt att föra dialog, i stället för varning om skyddstopp. 

– När det här kom förra veckan var jag inte förberedd utan det bara dök upp. Så brukar vi inte jobba. Men nu är vi där vi är och det är bättre att det kommer upp än att det inte gör det. Är det här betraktat som en väldigt prioriterad fråga från skyddsombudet så måste vi ta det på allvar, säger Åke Östman.  

Varningen kommer efter ett antal uppmärksammade händelser som orsakat stress och oro för ambulanspersonal i Stockholm. En där man inte fick hjälp med avspärrningar av brandförsvaret i samband med en trafikolycka. Och en där två ambulanssjuksköterskor hotats med pistol i en bostad.

Läs mer: Vårdfack hotar med skyddsstopp – kräver säker arbetsmiljö för ambulanspersonal

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev