Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Ansvariga läkare i Jämtland varnar för miljonbesparingar

Publicerad: 7 juni 2010, 09:02

Besparingarna inom primärvården i Jämtland hotar patientsäkerheten. Det anser de medicinskt ledningsansvariga läkarna.


De medicinskt ledningsansvariga vid vårdcentralerna i Östersund slår larm i ett brev till landstingsledningen, rapporterar Östersunds-Posten. Läkarna har reagerat på ett besparingsförslag som innebär att primärvårdens kostnader ska minskas med 36 miljoner kronor. 20 miljoner kronor berör hälsocentralerna inom Östersunds kommun.

Det skulle motsvara en neddragning med 8,5 distriktsläkartjänster och 12 distriktsskötersketjänster, enligt de oroliga läkarna.

– Om man tar bort var fjärde distriktsläkare, var fjärde distriktssköterska och en hel del annan personal så kommer det naturligtvis att påverka i mycket hög grad, säger Mikael Lilja, medicinskt ledningsansvarig vid Odensala hälsocentral, till Östersunds-Posten.

Han och kollegorna befarar att en neddragning kommer att leda till att fler läkare söker sig från primärvården till specialistsjukvården, där arbetsvillkoren bedöms vara bättre. Dessutom varnar de för att primärvården kommer att behöva hänvisa fler patienter till Östersunds sjukhus. Det gör att den tänkta besparingen snarare kan leda till ökade kostnader för landstinget.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev