Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

Avlidna har inte fått plats i bårhusets kylrum

Publicerad: 7 november 2008, 11:12

Avlidna har inte fått plats i bårhusets kylrum

Foto: Illustration: Photos.com

Bårhuset på Centralsjukhuset Kristianstad har periodvis varit så överbelagt att avlidna har fått ligga utanför kylrummet. Enligt Region Skåne har kyrkan inte följt sitt ansvar att transportera kroppar från sjukhuset till de egna kylutrymmena.


Problem med överbeläggning av bårhuset på Centralsjukhuset Kristianstad har pågått under flera år, och periodvis har läget varit kritiskt. Nu har representanter för landsting, kommun och Svenska Kyrkan haft ett krismöte för att komma till rätta med situationen, uppger Kristianstadsbladet.

Enligt lagen ansvarar landstinget för kroppar efter personer som avlidit på sjukhus eller i hemmet. Kommunen har ansvaret då personer avlider på något av kommunens boenden. Kyrkoförsamlingarna ska ta över ansvaret när den döde svepts och lagts i kista, varefter den döde ska transporteras till församlingens egna kylutrymme i väntan på begravning. Men i Kristianstad har både kommunen och kyrkan brustit i ansvar och överlåtit förvaringen av kroppar till sjukhuset.

Enligt Kyrkans Tidning blev påsken i år ett exempel på att situationen av och till är ohanterbar. Sjukhusprästen kontaktade då församlingarna i upptagningsområdet så att ett tjugotal avlidna kunde flyttas från sjukhusets bårhus.

– Det här är en situation som har växt i svårighet, men det finns en stor vilja från alla håll att lösa problemen. Kyrkan och kommunen ska arbeta för det dels var för sig, dels öka samarbetet mellan varandra, säger Margareta Svalner, kommunikationschef på Centralsjukhuset i Kristianstad, till Kristianstadsbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev