Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Avskedade erbjuds 210 000

Publicerad: 27 september 2013, 13:17

De två ambulanssjuksköterskor som fick sparken efter att ha betett sig rasistiskt har erbjudits 210 000 kronor var i ersättning av Landstinget Gävleborg.


De båda ambulanssjuksköterskorna avskedades i maj för olämpligt beteende när en asylsökande tonåring hotade att hoppa ut från ett fönster.  Den ena ska ha gjort rasistiska uttalanden och ha stört polisen under insatsen, den andra ska ha nekat att ta med tonåringen till sjukhus.

Ambulanssjuksköterskorna har via facket bestridit avskedandena och har efter tvisteförhandlingar nu erbjudits en förlikning, rapporterar Gefle Dagblad.

210 000 kronor var är landstingets erbjudande, som den ambulanssjuksköterska som uppges ha vägrat ta med den asylsökande till sjukhus accepterat men kollegan sagt nej till.

Helena Björkman, chef för division operation, säger till Gefle Dagblad att ersättningen motsvarar vad de båda avskedade fått vid en vanlig uppsägning och att landstinget velat undvika att lägga tid och kraft på en arbetsrättslig process.

Hon står dock fast vid att det var rätt att avskeda de båda ambulanssjuksköterskorna.

– De här två personerna har brutit mot hälso- och sjukvårdslagen, våra riktlinjer och vår värdegrund. De ska inte jobba hos oss, vi har inget förtroende för dem.

Relaterat material

Ambulanssjuksköterskor får sparken

Ambulanspersonal stängs av

Händelse med flyktingpojke utreds i Gävle

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev