Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Bättre transporter ska rädda tidigt födda

Publicerad: 1 oktober 2013, 08:22

Foto: Photos.com

Socialstyrelsen vill att skillnaderna i tillgång till specialiserad vård för extremt tidigt födda jämnas ut.

Ämnen i artikeln:

Neonatalvård

Barn som föds före den 28 graviditetsveckan löper mindre risk att dö eller drabbas av allvarliga hjärnskador om vården sker vid ett universitetssjukhus. Därför rekommenderar Socialstyrelsen att ambulanstransporterna förbättras så att tillgången på specialiserad vård jämnas ut.

– I dag finns för stora regionala skillnader i tillgänglighet till kvalificerade transportteam för neonatalvård i Sverige, säger Anette Richardson, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Den specialiserade neonatalvården är koncentrerad till universitetskliniker. I Uppsala, Stockholm, Göteborg och Lund bedrivs barnkirurgi. Hjärtkirurgi för barn bedrivs i Göteborg och Lund. Akuttransporterna kan därför bli långa och riskfyllda för intensivvårdskrävande nyfödda barn.

Socialstyrelsen vill att regionerna ökar sitt samarbete för att skapa en säker vård vid omhändertagande och transport av extremt tidigt födda. Speciella transportteam för de tidigt födda finns i dag bara i Umeå, Uppsala och Stockholm. De hjälper övriga regioner om de inte är upptagna. Andra regioner sammankallar tranportteam akut och Socialstyrelsen ser en risk att transporter riskerar att fördröjas, för att det är svårt att få ihop rätt personal.

Socialstyrelsen rekommenderar team med en läkare och en sjuksköterska med särskild erfarenhet av neonatal intensivvård och transporter. Myndigheten vill också att gravida kvinnor får en riskbedömning före förlossning och remitteras i god tid till något av landets universitetssjukhus vid behov.

Nu skickas Socialstyrelsens nya vägledning för säkrare vård för extremt tidigt födda ut på remiss. Den behandlar även nutrition, fördröjd stängning av blodkärl, hjärnskador, smärtbehandling och omvårdnad.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev