Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Blåljusresa i lyxklass för de svårast sjuka

Publicerad: 16 augusti 2006, 08:48

Ambulansverksamheten i Skåne och Centralsjukhuset i Kristianstad har tillsammans byggt en ambulans som har specialanpassats för transport av intensivvårdspatienter. Nu står den modell för ambulanstillverkare i Europa.


Det tog mer än 25 år, men nu är den klar - den nya, skräddarsydda ambulansen för transport av intensivvårdspatienter mellan sjukhusen i Region Skåne.   Det var i slutet på 1970-talet som arbetet startade för att ge patienter som behöver intensivvård lika säker behandling i ambulans som på sjukhus.

En av de ansvariga för projektet är Stefan Olsson, verksamhetschef på avdelningen för medicinsk teknik och fysik vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Han berättar att ett stort problem i arbetet har varit bristen på en tydlig standard för hur ambulanser ska byggas.

- Det finns till exempel inte lika tydliga krav för elinstallationer när man bygger en ambulans som när man bygger ett hus, säger Stefan Olsson.

Gruppen bakom projektet har i stället fått skapa egna lösningar, ett samarbete mellan representanter från ambulansverksamheten i Skåne samt medicinteknikavdelningen och anestesikliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Allt har byggts från grunden, med utgångspunkt från olika tänkbara riskscenarier och diskussioner med ambulanstillverkaren. Stegvis har el- och gasförsörjningen utvecklats så att den mest avancerade typen av respirator kan användas även under ambulanstransport.

Projektgruppen har även tagit fram en särskild patienttransportvagn för medicinteknisk utrustning. Patienten körs in i ambulansen på vagnen, där respirator, övervakningsutrustning, gastuber och läkemedelspumpar redan finns på plats. Vagnen förankras så stadigt att den inte ens rubbas vid en krock.

En annan fördel är att patienten kan transporteras på samma bår från avdelning till avdelning.

- Den nya patienttransportvagnen är bättre både för patient och för personal. Det är en risk om man har utrustning som sitter löst, säger Lennart Ohlsson, överläkare på anestesikliniken i Kristianstad.

Ambulansen är den enda i sitt slag i Sverige och har kostat 1,3 miljoner kronor att ta fram. Den är först med att ha den mest avancerade typen av respirator.

- Vi vill ge patienterna lika avancerad behandling som på intensivvårdsavdelningen. Det kan vara livsavgörande. Någon timme med försämrad andning och övervakning kan få stora konsekvenser, säger Lennart Ohlsson.

Tanken är att ambulansen ska öppna för nytänkande när det gäller säkerhet och att den ska kunna fungera som modell för tillverkare. I dag är den förlaga för en ambulans som byggs i München.

Charlotte Wikholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News