tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

De vill ha högre lön för riskfyllda uppdrag

Publicerad: 10 oktober 2012, 07:48

Narkossköterskor i Blekinge vill ha mer betalt för att åka på akutuppdrag med ambulansen vid svåra olyckor.


– När man sitter på väg att hoppa ut från en helikopter och sitter och dinglar med benen femtio meter upp i luften och har fyrtio meter ner till havet då funderar man ibland på vad man håller på med, säger narkossköterskan David Viklander till Sveriges radio P4 Blekinge.

Narkossköterskor har en specialkompetens som kan behövas vid svåra olyckor. Därför har de ibland det frivilliga uppdraget att följa med den ordinarie personalen i ambulans eller helikopter till en olycksplats. Det kan innebära att de måste göra farliga saker som att firas ner i en vajer från en helikopter eller åka utan säkerhetsbälte i en ambulans som kör väldigt fort.

Narkossköterskor i Blekinge tycker därför att de som utför uppdragen borde få ett lönetillägg. Risken kan annars vara att det saknas frivilliga som vill utföra uppdragen.

– Jag vill lyssna på hur de ser på det här och sedan ska vi ta ställning utifrån den diskussionen vi kommer att föra, säger Kerstin Martinsson, Blekingesjukhusets personalchef, till Sveriges radio P4 Blekinge.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev