Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

En sjuksköterska för 300 multisjuka

Publicerad: 11 maj 2004, 12:22

Att ensam ha ansvar för flera hundra multisjuka äldre under natten är vardag för sjuksköterskor inom äldreomsorgen i Skellefteå kommun. Oacceptabelt, anser Vårdförbundet. Socialstyrelsen granskar nu verksamheten.


Nattsjuksköterskan i centrala Skellefteå har ansvar för 300 vårdtagare. I Burträsk har sjuksköterskan 90 patienter i sex olika hus, samtidigt som hon ska vara vårdbiträde åt tolv patienter. I Boliden ska sjuksköterskan nattetid finnas tillhands för 90 vårdtagare i två äldreboenden som ligger tre mil från varandra.  - Både de gamla och personalen far illa. Man känner sig ständigt otillräcklig, säger Kristina Lindström, sjuksköterska vid äldreboendet i Burträsk, fyra mil från Skellefteå.  I centrala Skellefteå ska nattsköterskan finnas till hands för 300 vårdtagare på fyra äldreboenden.  - Om två, eller tre, gamla blir dåliga samtidigt är det svårt att prioritera. Ska man åka och ge insulin till en patient som måste ha detta, titta på någon som ramlat eller fara och ge smärtlindring till någon som befinner sig i livets slutskede? Hur man än gör blir någon lidande. Det känns inte särskilt patientsäkert, berättar Åsa Lundgren, nattsjuksköterska inom äldrevården i Skellefteå.   Man vänjer sig med att inte hinna  Vårdförbundets avdelning i Västerbotten har reagerat mot arbetssituationen inom Skellefteå kommun.  - Vi tycker inte att kommunen ger en god och säker vård för de gamla och multisjuka patienterna. Dessutom blir arbetssituationen för våra medlemmar ohållbar. Därför vill vi att Socialstyrelsen granskar situationen i Skellefteå kommun, säger Sonny Bergmark, som sitter i styrelsen för Vårdförbundets avdelning i Västerbotten.  Han tror att många sjuksköterskor med tiden vant sig vid att de inte hinner med vad de borde och att gamla och sjuka får vänta länge innan de får smärtlindring eller hjälp.  - Som sjuksköterska hinner jag heller inte ge undersköterskor och vårdbiträden det stöd som behövs ute på äldreboendena, säger Kristina Lindström.   "Arbetsbelastningen är hanterbar"  Chefen för äldreomsorgen i Skellefteå kommun, Berit Silverlind, tycker att arbetsbelastningen för sjuksköterskorna är "hanterbar".  - Om man ser på vad de gör, är det inte särskilt många utryckningar, det är mycket telefonkonsultation på kvällar och nätter. Visst kan det låta mycket att vara ensam sjuksköterska på 300 vårdtagare men det har fungerat en längre tid.

Men är bemanningen tillräcklig för att ge en god vård?  - Det här är den lösning vi har i dag och de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna har bedömt att det fungerar, säger Berit Silverlind.  Socialstyrelsen har nu inlett en granskning av förhållandena i Skellefteå kommun.  - Det låter som om nattsköterskorna har väldigt många patienter att ta hand om. De har svårt att ta sitt ansvar som sjuksköterskor om de har för många att ta hand om. Detta riskerar patientsäkerheten, säger Inga-Lisa Johansson, byrådirektör vid Socialstyrelsens tillsynsenhet i Umeå.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev