måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Enkel promenad mäter risk att dö i lungsjukdom

Publicerad: 14 september 2006, 09:41

Lungpatienter som inte kan gå längre än ungefär 210 meter på sex minuter löper högre risk än andra att dö inom ett halvår. Det visar en amerikansk studie.


Amerikanska forskare har studerat 454 patienter med idiopatisk lungfibros, ett sjukdomstillstånd där mängden bindväv ökar i lungorna av okänd anledning, vilket leder till att lungvävnaden skrumpnar.

Den i dag enda kända behandlingen som förbättrar överlevnaden är lungtransplantation, och patienterna som ingick i denna studie var hämtade från den amerikanska väntelistan för nya lungor.

Läkarna lät patienterna promenera i sex minuter. Sedan mätte de hur långt de hann gå på denna tid.

Efter ett halvår följdes patienterna upp. 209 hade då ännu inte fått nya lungor. Av dem hade 49 hunnit dö, alltså 23 procent av dem som inte fick nya lungor.

Dödligheten var högre bland dem som inte kunde gå 210 meter på sex minuter då de testats ett halvår tidigare. Totalt var risken att dö fyra gånger högre i den grupp som hade dåligt resultat i promenadtestet.

Forskarna framhåller flera fördelar med promenadtestet: det är enkelt att utföra, kräver ingen mätutrustning och kan utföras även på patienter som är så sjuka att de har syrgas.

Dessutom beskriver forskarna promenadtestet som mer utslagsgivande än till exempel utandningstester, som mäter hur mycket luft patienten andas ut totalt under en forcerad utandning.

Därför menar forskarna att utandningstester kanske inte är den bästa metoden för att avgöra hur sjuk en patient är, något som är relevant för att avgöra turordningen på väntelistor inför lungtransplantationer.

Studien publiceras i dag i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev