Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Farliga transporter av för tidigt födda

Publicerad: 21 november 2011, 09:17

Foto: Photos.com

Många för tidigt födda barn måste flyttas på grund av platsbrist och utsätts för transporter som är farliga för dem, menar kritiska läkare i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

Neonatalvård

Det är för trångt på Östra sjukhusets avdelning där för tidigt födda och svårt sjuka barn vårdas. Det gör att 400 barn varje år körs mellan Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus. Transporterna gör cirka 40 av dem svårt medtagna. Ingemar Tessin, chef för neonatalvården på Östra och Mölndal är kritisk:

– Hade det här handlat om vuxna och inte de allra minsta hade problemet varit löst för länge sedan. De här barnen är för sköra för att åka ambulans, säger han till Göteborgs-Posten.

Kerstin Brunnström (S) som är ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse, ser ingen omedelbar lösning på problemet. Det kommer att fortsätta tills en ombyggnad har gett mer utrymme.

– Ett nytt hus ska byggas för förlossningen och neonatalvård på Östra sjukhuset. Vi hade hoppats att bygget skulle komma igång nästa år, men det är försenat och startar först 2014. Det ser jag som lösningen, säger hon till tidningen.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion saknas en nationell standard för hur transporterna av neonatala barn mellan olika sjukhus ska gå till och det finns stora variationer i kvaliteten. Socialstyrelsen och Neonatalföreningen arbetar med ett kunskapsunderlag för hur förflyttningarna bäst kan göras och det arbetet väntas vara färdigt i vår.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev