Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

Flera landsting larmar om risker vid sjuksköterskestrejk

Publicerad: 11 April 2008, 12:30

Ordkriget runt Vårdförbundets strejkvarsel trappas upp. Allt fler landsting, liksom Sveriges Kommuner och Landsting, hävdar att en strejk vore samhällsfarlig. Vårdförbundet slår dock tillbaka.


De senaste dagarna har flera landsting i pressmeddelanden larmat om hur sjukvården kommer att drabbas om Vårdförbundets strejk blir verklighet den 21 april.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, betecknar en strejk som direkt oansvarig.

– Redan nu kan vi se att det finns stor risk för att samhällsfarliga situationer kan uppstå om konflikten bryter ut, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

– Vi kommer inte att förvärra situationen genom motåtgärder men de varslade arbetsgivarna kan tvingas beordra skyddsarbete för att undvika situationer som kan bli riskfyllda, fortsätter hon.

Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg håller inte med om denna bild.

– Jag vet att det pågår diskussioner om samhällsfarlighet och skyddsarbete lokalt just nu. Men vi lägger inte några samhällsfarliga varsel, kontrar hon i ett utlåtande.

Hon tycker att bollen för fortsatta förhandlingar nu ligger hos arbetsgivarsidan.

– Det är bara för dem att ringa, säger hon.

I Västerbottens läns landsting menar ledningen att en konflikt leder till inställda operationer och att blodlagren snabbt töms. Ledningen för landstinget vill nu inleda förhandlingar med Vårdförbundet lokalt för att korrigera varslet.

Landstinget Västmanland befarar liknande problem och kommer i dag, fredag, att diskutera varslet med Vårdförbundet.

Även Landstinget i Värmland och Landstinget Halland har uttryckt stora farhågor för att en strejk kan innebära stora risker för patientsäkerheten.

Som Dagensmedicin.se berättat i en tidigare artikel förhandlar Landstinget Halland och Vårdförbundet lokalt redan om huruvida blodverksamheten kommer att drabbas hårt.

Inget landsting har ännu begärt att få dispens från varslet

Läs samtliga artiklar om Vårdförbundets lönestrid här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev