Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Hallå där…

Publicerad: 25 juli 2014, 13:59

Lars Sköldstam, läkare, som har skrivit boken S:t Göran och landstinget, som är baserad på hans erfarenheter som verksamhetschef på ett landsortssjukhus.


Hur mycket av boken är fiktion och hur mycket är baserat på verkliga händelser?

Mycket är baserat på verkligheten, eftersom boken utgår ifrån mina egna erfarenheter. Men jag skrev den i ett fiktivt format för att inte peka ut arbetsplatsen eller individuella medarbetare.

Kan du berätta lite om de här erfarenheterna?

Jag var ansvarig för medicinklinikens akutsjukvård, och jag mådde dåligt över att det var tveksamt om jag och kliniken kunde leva upp till bilden som landstinget målade upp. Jag var orolig för patientsäkerheten. Det finns stora kommunikationssvårigheter. Det finns även en rädsla för att hantera svårigheterna och allmänheten har dålig insyn.

Hur kommer det sig att du skrev boken?

Jag började skriva den innan jag hade slutat arbeta på sjukhuset. Under tiden jag var på arbetsplatsen var det jag upplevde så skakande. Det har skett strukturförändringar på sjukhus i hela landet, och folk i allmänhet känner inte till det. Jag blev chockad av att det var som det var, med brist på vårdplatser, många lex Maria-ärenden och ökat antal hyrläkare, och jag ville berätta om det hela.

Vilket budskap ville du få fram?

Jag ville påtala att öppenhet är viktigt. Politiker, lokalpress, alla borde känna till och förstå svårigheterna. I stället mörkas sjukhusens problem, och man lägger locket på. Enda anledningen till att jag kunde skriva om det är att jag är pensionär och inte har en anställning som kan hotas.

Hur skulle man kunna lösa problemen?

Det är svårt att hitta en direkt lösning, för problemen är jättestora. Pengar måste användas på ett helt annat sätt. Framför allt måste det finnas större öppenhet och insyn och mer diskussion inom vården.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev