Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Inga nya råd om värk

Publicerad: 17 januari 2014, 07:00

Det finns inga skäl att ändra råden om paracetamol till gravida, anser Läkemedelsverket trots två nya studier som visar på risker.


De senaste dagarna har två olika studier uppmärksammats, som visar på potentiella negativa effekter av paracetamol på människors utveckling. Resultaten har en sådan tyngd att frågan har lyfts till den europeiska läkemedelsmyndighetens biverkningskommitté, Prac, skriver svenska Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Prac kommer att göra en djupare analys av studierna och ta ställning till om rekommendationerna behöver ändras när det gäller smärtstillande läkemedel under graviditeten. Däremot ser inte Läkemedelsverket någon anledning att göra några omedelbara förändringar av dessa råd.

I dag rekommenderas gravida kvinnor att i första hand använda just paracetamol mot feber och smärta. Orsaken är att bland annat ibuprofen och diklofenak ökar risken för missbildningar, tidiga missfall och cirkulationsstörningar hos barnet.

Den ena studien är gjord vid Uppsala universitet. Där fick tio dagar gamla möss injektioner med paracetamol. Två månader senare hade de svårare att lära sig nya saker än mössen i jämförelsegruppen.

– Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn, säger forskaren Henrik Viberg till Upsala Nya Tidning.

Den andra studien kommer från Norge. Där ombads alla gravida kvinnor mellan 1999 och 2008 att rapportera hur de använde värktabletter. En uppföljning visade att de barn vars mammor använt paracetamol mer än 28 dagar under graviditeten i genomsnitt hade sämre grovmotorik, kommunicerade sämre, hade ett utåtagerande eller inåtvänt beteende och hade svårare att vara stilla.

– Om de norska resultaten skulle stämma så är det alarmerande, men jag tycker att man måste ta dem med en stor nypa salt, säger Hans Sjögren överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Med anledning av de nya rönen har fackförbundet Sveriges Farmaceuter gått ut och varnat för att paracetamol i dag är allt för lättillgängligt.

– Jag anser att man skall överväga att införa ytterligare begränsningar vid inköp av läkemedel som innehåller paracetamol genom att till exempel endast tillåta försäljning via apotek så att apotekare eller receptarie kan ge råd om vilket receptfritt smärtstillande läkemedel som är lämpligt för en viss kund, säger förbundets ordförande Thony Björk i ett uttalande på Sveriges Farmaceuters hemsida.

Han anser också att reglerna kan skärpas ytterligare genom att man tillåter maximalt en förpackning per köptillfälle.

– Det löser inte problemet men det sänder signalen att intag av paracetamol i stora mängder eller till vissa grupper är riskfyllt, säger Thony Björk.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev