lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Kritik mot förslag om ny abortgräns

Publicerad: 30 maj 2007, 08:43

Antalet sena aborter har mer än fördubblats de senaste tio åren. Kristdemokrater vill sänka gränsen för dessa aborter. Men professor Marc Bygdeman, medlem i Socialstyrelsens abortnämnd, tycker inte att dagens gräns är en fråga för politikerna.


Kristdemokraterna vill se över abortlagen. Partistyrelsen, med Göran Hägglund i spetsen, öppnar nu för att sänka den övre abortgränsen, som i dag går vid graviditetsvecka 22.

Men det är en dålig idé, tycker Marc Bygdeman, professor emeritus och medlem i Socialstyrelsens rättsliga råd och dess abortnämnd.

– Är det någon grupp som behöver abort så är det de kvinnor som söker abort så sent. Att ifrågasätta deras möjlighet att få abort kan bero på att politikerna inte vet bakgrunden till varför de söker abort, säger Marc Bygdeman.

De senaste tio åren har antalet aborter efter vecka 18 mer än fördubblats, från 155 stycken 1996 till 315 aborter år 2006.

För att en abort ska tillåtas efter vecka 18 krävs att Socialstyrelsens rättsliga råd anser att ”synnerliga skäl” föreligger. Förra året ansökte 438 kvinnor om abort efter den 18:e graviditetsveckan. 384 av dessa kvinnor fick sin ansökan beviljad.

Mindre än 1 procent av aborterna
Men trots att de sena aborterna ökar utgör de mindre än 1 procent av det totala antalet aborter som utförs i Sverige varje år. Enligt Marc Bygdeman är det olyckligt att politikerna ger sig på just denna grupp.

– Abortlagen är viktig och ska diskuteras. Men de som går igenom dessa aborter har det extra svårt. Oftast handlar det om väldigt önskade barn men där man upptäckt foster­skador och där paret upplever att de inte kan ge barnet det omhändertagande som krävs, eller så är det kvinnor som befinner sig i en svår social situation.

Den främsta förklaringen till att de sena aborterna ökar är den ultraljudsundersökning som kvinnor erbjuds i graviditetsvecka 18.

– Allt eftersom ultraljudstekniken har förfinats har även antalet upptäckta fosterskador ökat, vilket i sin tur har gjort att antalet aborter efter vecka 18 ökat, säger Marc Bygdeman.

Tar inte ställning till antal veckor
Han tycker dessutom att det är lite konstigt att kristdemokraterna diskuterar 22-veckorsgränsen över huvud taget. Abortlagen tar nämligen inte ställning till antalet veckor utan endast till om fostret är livsdugligt eller inte.

– För ett antal år sedan gick gränsen vid 24 veckor. Socialstyrelsen utvärderar hela tiden den övre gränsen i takt med att den medicinska utvecklingen och intensivvården går framåt. 22 veckor är alltså en medicinsk och ingen politisk gräns, säger Marc Bygdeman.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev