Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

Långa köer på ögonklinik

Publicerad: 22 juli 2014, 11:04

Patienter kan behöva vänta länge innan de får behandling på ögonkliniken i Lund. Den dåliga bemanningen har lett till långa vårdköer.


Bemanningen på ögonkliniken vid Skånes Universitetssjukhus, Sus, har varit bristande länge, vilket har lett till vårdskador, uppger Sydsvenskan. Problemet är så stort att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tillsyn över patientsäkerheten.

Ett fall som inträffat på kliniken är att en pojke med synnedsättning fick sina uppföljningsbesök uppskjutna under lång tid. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som skriver att uppskjutningarna berodde på den dåliga bemanningen men inte kritiserar någon enskild i personalen eftersom händelsen inte anses ha orsakat någon vårdskada. Men det är klinikens skyldighet att se till att det finns tillräcklig personal, konstaterar Ivo.

Efter en inspektion som utfördes för ungefär en månad sedan i samband med Ivos tillsynsärende bedömer myndigheten att kliniken lyckats förbättra situationen, trots att köerna fortfarande är långa. Tack vare åtgärderna som gjorts kan kliniken få en patientsäkerhet som är bra nog under det här året, menar Ivo, som kommer göra en uppföljning i höst.

– Vi har utbildat mycket och nyrekryterat. Det är ett stort problem att få tag på specialister i hela landet. Vi skulle fortfarande behöva uppbemanna lite till. Men på sikt är vi i hamn, säger Sten Kjellström, tillförordnad verksamhetschef för hud- och ögonsjukvård på Sus, till Sydsvenskan.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev