söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Längre tid för organtransporter om flygplats stänger

Publicerad: 11 augusti 2014, 12:19

Foto: Photos.com

I fall Bromma flygplats utanför Stockholm stängs kan längre transporttider få allvarliga konsekvenser för intensivvårdspatienter och för organtransporter, enligt en konsekvensanalys.


Diskussionerna om att stänga Bromma flygplats är inte nya. I dag drivs frågan av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholm.

Nu visar en konsekvensanalys som landstinget i Stockholm har gjort att sjuktransporter mellan Arlanda flygplats och Karolinska universitetssjukhuset i Solna skulle ta 15 minuter längre tid än sjuktransporter från Bromma flygplats. Och till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge skulle transporterna ta 20 minuter längre tid, rapporterar Dagens Nyheter.

– För vissa patienter kan det vara kritiskt, säger Henrik Almkvist, senior medicinsk rådgivare på landstinget som har gjort konsekvensanalysen, till tidningen.

Det gäller dels för patienter som intensivvårdas med hjälp av hjärt-lungmaskin, dels för organtransporter som inte bör ta längre tid än en timme.

Mycket hög tillgänglighet för helikoptertransport från Arlanda skulle kunna eliminera problemet, uppger Henrik Almkvist.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev