torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Ledarskaps-ST – snart på plats i Stockholm

Publicerad: 10 november 2017, 09:25

Foto: Privat, Peter Knutson

Arbetet för en ledarskapsutbildning i Stockholm har inletts. Sylf får en aktiv roll i processen.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingSylf

Sylf Stockholm, Sveriges yngres läkares förening, har länge efterfrågat en regional standardiserad ledarskapsutbildning för ST-läkare. Nu tillmötesgår Alliansen deras önskemål i budgeten för 2018.

– Vi har under den här mandatperioden sett att det har funnits brister i ledarskapet och därför gör vi nu en storsatsning, säger Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd för Moderaterna.

Sylf har genomfört en nationell enkätundersökning om motivationen hos läkarstudenter och underläkare att ta sig an chefsuppdrag inom sjukvården. Enligt undersökningen sjunker intresset drastiskt under första delen av läkarkarriären.

– Det är ganska alarmerande att titta på de siffrorna. Jag tror att vi genom att utbilda tidigt i karriären kan fånga upp motivationen tidigt och skapa naturliga vägar för att kunna bli chef, säger Kristin Arthur, ordförande för Sylf Stockholm.

Utbildningen finns redan i Västra Götaland, Gävleborg, Västerbotten och Region Skåne i olika former, och kommer testas i Stockholm under 2018 i liten skala. Innan dess ska frågor om utbildningens utformning, innehåll och tidsomfattning besvaras. Det kommer göras i samarbete med Sylf Stockholm.

– Jag uppfattar det som att Peter Carpelan håller med oss om mycket som har tagits fram men vi har ju ännu inte sett några beslut. Men min uppfattning är att han är positiv till våra förslag, säger Kristin Arthur.

Sylf vill att man ska få söka utbildningen när man har gått ett år av sin ST, och att rekryteringen ska vara kompetensbaserad. Innehållsmässigt vill de bland annat att studenterna ska utbildas i ett jämlikt ledarskap.

– Vi kan säkert anamma en hel del av deras förslag, säger Peter Carpelan.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev