Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Miljarder kortade inte köer

Publicerad: 2 december 2008, 12:54

Miljarder kortade inte köer

De 7 miljarder kronor som satsats på vårdgarantin har inte kortat väntetiderna. Det visar färsk statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Enligt mätningen från oktober i år hade 27 procent av patienterna väntat mer än de 90 dagar som anges i vårdgarantin på att få träffa en specialist. Motsvarande andel för dem som väntade på operation var 29 procent. Det är ungefär samma nivå som 2006 och 2007.

Staten har gett landstingen stora ekonomiska tillskott för att korta köerna sedan vårdgarantin infördes 2005. Socialminister Göran Hägglund (kd) är inte nöjd med resultatet.

– Det här duger inte. Det finns en överenskommelse och staten skjuter till pengar och ändå står patienterna där och väntar, säger han till Dagens Nyheter.

Inom kort väntas regeringens utredare Toivo Heinsoo lägga fram ett förslag om att vårdgarantin ska regleras i lag och utökas. Kritikerna tror inte att det förbättrar situationen och vill hellre gå motsatt väg.

– Vårdgarantin har inte haft någon som helst effekt. Det finns ingen anledning att bygga vidare på samma meningslösa tänkande, säger Marie Wedin, ordförande i Sjukhusläkarföreningen, till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev