Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Nationella kvalitetsregister granskas efter insamling

Publicerad: 22 januari 2010, 10:27

Nationella kvalitetsregister granskas efter insamling

Foto: Foto: Photos.com

Datainspektionen inleder en bred granskning av sjukvårdens kvalitetsregister efter larm om oklarheter.


Totalt ska Datainspektionen granska omkring 25 kvalitetsregister. Bakgrunden är en händelse förra året när ett stort antal patienter fick hem brev med en uppmaning att skänka pengar till nystartade Ledfonden.

Patienternas adresser hade hämtats från Svenska knäprotesregistret och Svenska höftprotesregistret.

– Kvalitetsregistren innehåller känslig information om många människors hälsa. Det är mycket viktigt att människor som i sina kontakter med hälso- och sjukvården lämnar ifrån sig känsliga personuppgifter om sin hälsa kan vara trygga i förvissningen om att uppgifterna hanteras på ett lagligt sätt, säger Patrik Sundström, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Datainspektionen brister kunskapen om vilka regler som gäller sedan patientdatalagen trädde i kraft 2008. Dessutom råder oklarhet om vilka som är personuppgiftsansvariga för kvalitetsregistren.

– Vi märker också att förvånansvärt många inte ens vet att de blivit registrerade i ett kvalitetsregister, vilket tyder på att registren måste bli bättre på att informera de som registreras, säger Patrik Sundström i pressmeddelandet.

Relaterat material

Insamlingsfond fick uppgifter om knä- och höftpatienter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev