Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

Ny larmserver bättre vid katastrofsituation

Publicerad: 29 mars 2006, 08:59

En ny larmserver som gör det möjligt med snabbare katastrofutryckning blir modellen i Örebro läns landsting för att skynda på reaktionerna vid kriser.


Det gamla systemet i Örebro innebär att katastrofpersonal larmas manuellt genom en växeltelefonist som ringer efter en lista. Men i samband med en katastrofövning i oktober 2003 blev det uppenbart att det tog alldeles för lång tid att få personal på plats vid en krissituation. Bara att ringa runt till alla personer tog en timme - och det var på dagtid då växeln var fullt bemannad.

- Vid en katastrof är varje minut viktig, och vi insåg att vi behöver ett nytt system, säger förvaltningschef Catharina Schlyter.

Efter upphandling har Örebro läns landsting nu köpt en ny larm- och meddelandeserver som ska vara igång i juli.

Alla berörda kontaktas samtidigt  Servern kallas Rapid Reach, och där kommer samtliga personer som har jour eller annan beredskap att finnas upplagda med anknytningsnummer, personsökare, tjänstemobil och e-postadress. Varje person kopplas sedan till olika scenarier. Vid ett larm kontaktas alla berörda personer samtidigt.

Rapid Reach används redan i en mindre omfattande variant av Landstinget Västernorrland. Där har systemet installerats i några få datorer, och används bara i skarpt läge som vid katastrofövningar. I Örebro kommer systemet att finnas i hela landstinget, och även användas för att till exempel kalla in vikarier till olika avdelningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev