söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Nya ambulanshelikoptrar klarar inte kyla och snö

Publicerad: 8 december 2021, 11:00

En nyare modell av ambulanshelikopter än den på bilden ska användas i Region Norrbotten – men klarar inte snö och kyla. Foto: Anders Wiklund/TT

De nya ambulanshelikoptrarna Airbus H145 riskerar problem vid kyla och snö. Därför är det flygstopp vid viss väderlek i bland annat Norrbotten, rapporterar SVT.

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenRegion VärmlandRegion DalarnaRegion VästerbottenAmbulanssjukvård

LB


Det finns fem helikoptrar av den aktuella modellen i Norrbotten, Dalarna, Värmland och Västerbotten. Enligt tillverkaren Airbus handlar det om ett filter som kan sluta fungera vid en viss väderlek. Därför har Svensk Luftambulans som flyger helikoptrarna beslutat om flygstopp.

– Vi ska rädda liv utan att riskera liv. Vi har därför fattat beslut om att våra ambulanshelikoptrar inte ska flyga när det är snöfall eller snörök, eller när temperaturen är under fem grader och det är hög luftfuktighet, som dis eller dimma, säger Henrik Johansson, AM Accountable Manager på Svensk Luftambulans i ett pressmeddelande som SVT tagit del av.

Enligt Per Marcusson, verksamhetschef för ambulanshelikoptrarna i Region Norrbotten, skulle det i värsta fall kunna innebära att helikoptern inte kan hämta en patient, men att det finns ett samverkansavtal med med andra ambulanshelikopterbaser i Finland och Norge. 

– Det är i väglöst land som det kan bli ett problem. Men den här årstiden har vi inte jättemånga larm i väglöst land men visst är det bekymmersamt, säger Per Marcusson till SVR Nyheter.

Det är oklart när problemen med filtret kan vara avhjälpta.

 

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev