Prehospital vård
Nytt kärl på halsen räddade livet på 52-årig man
Publicerad: 7 november 2006, 15:34
Nytt kärl på halsen räddade livet på 52-årig man Foto: Det nya kärlet på plats.
Mystiska förlamningar och svimningar gäckade läkarna. Patientens räddning blev en mycket ovanlig kärloperation.
Två veckor efter att en 52-årig man hade opererats för sprickbildning av aortan utvecklade han svårförklarliga neurologiska symtom. Mannen blev förlamad i vänster sida och drabbades av episoder av medvetslöshet och okontrollerbart högt blodtryck.
Läkarna på Karolinska universitetssjukhuset i Solna konstaterade att symtomen orsakades av förträngningar i båda halspulsådrorna. Symtomen förvärrades hotade hjärnans blodförsörjning.
Då andra åtgärder var uteslutna beslöt läkarna att pröva ett för detta problem mycket ovanligt ingrepp. De kopplade förbi ena halspulådern genom att operera in ett konstgjort blodkärl av polyesterfiber.
– Det nya kärlet återställde cirkulationen till hjärnan, vilket sannolikt räddade patientens liv. I dag är mannen helt återställd, säger Ulrik Sartipy, ST -läkare vid thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.
Ursprungligen hade mannen sökt på sjukhusets akutmottagning för smärtor i bröstet. Orsaken visade sig vara sprickbildning på insidan av kroppspulsådern, så kallad aortadissektion. Mannen opererades omgående och den skadade delen av kroppspulsådern ersattes med en kärlprotes.
Läkarna misstänkte stroke
En vecka efter operationen fick patienten en försvagning i vänster arm, något läkarna misstänkte kom från en stroke. Symtomen försvann, men kom tillbaks och förvärrades efter ytterligare en vecka.
Efter en undersökning med datortomograf konstaterade läkarna att den ursprungliga sprickbildningen på aortan hade fortplantats till bägge karotiskärlen, halspulsådrorna. Sprickorna ledde till att det innersta lagret av kärlväggen lossnade och bildade skikt, där blod trängde in och levrades. Det bildades kärlförträngningar som hindrade hjärnans blodförsörjning.
Läget var värst på höger sida, där kärlet var nästan helt igentäppt.
– Tillståndet var akut. Patientens liv var i fara, berättar Ulrik Sartipy.
Vanlig behandling utesluten
Läkarna övervägde först att behandla förträngningarna med kateterburen teknik. Men i det här fallet ansågs det inte vara möjligt – kärlen var för trånga och svåråtkomliga med en kateter.
I stället valde man att göra en typ av bypassoperation, som tidigare beskrivits i samband med traumafall.
Mannens bröstkorg öppnades på nytt och läkarna fäste ett konstgjort blodkärl på aortabågen ganska nära hjärtat. Det 15 cm långa kärlet drogs under huden, förbi det tilltäppta området på höger sida, och syddes fast på höger halspulsåder i höjd med struphuvudet.
Det lyckosamma ingreppet gjordes i samarbete mellan thoraxkirurger och kärlkirurger. Patienten återfick medvetandet samma dag och efter sex veckor hade alla neurologiska symtom försvunnit.
– Skillnaden mot tidigare är att mannen nu har fritt blodflöde endast till hjärnans högra sida. Det är dock tillräckligt, säger Ulrik Sartipy.
Han menar att mannens öde visar vikten av att uppmärksamma neurologiska symtom efter aortadissektion.
– I det här fallet lyckades vi rädda patienten med ett tidigt men ovanligt ingrepp, säger Ulrik Sartipy.
Det aktuella fallet ska publiceras i The Heart Surgery Forum, 2006;9:818–9.
Carl-Magnus Hake