Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

Oenighet om skyddsarbete

Publicerad: 23 April 2008, 14:46

Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge anser att arbetsgivaren beordrar skyddsarbete på ett felaktigt sätt. Sjukhusledningen ser annorlunda på saken.


Skyddsarbete ska tas till som en yttersta åtgärd om det finns fara för människoliv eller allvarlig medicinsk skada.

Vårdförbundet på Huddinge reagerar nu på att arbetsgivaren beordrat skyddsarbete utan att detta varit nödvändigt och utan att ha informerat facket.

– Bland annat beordrades skyddsarbete för att ta emot en tidsbokad patient från Sundsvall. Denna patient kunde ha avbokats innan strejken bröt ut. I andra fall utnyttjades skyddsarbete för att avveckla strejken under måndagen, säger Marianne Kock, ordförande för Vårdförbundet på sjukhuset.

Även på akuten och fysiologkliniken ska det ha beordrats skyddsarbete som inte är i enlighet med de överenskommelser som facket anser sig ha med arbetsgivaren.

Från medlemmar har Marianne Kock fått reaktioner på att arbetsgivaren ger patienter missvisande diagnoser för att få undantag från strejken eller för att motivera skyddsarbete.

– Vi har självklart undantag från strejken vid misstänkta tamponadfrågeställningar och hjärtsvikt. Vi brukar ha en handfull sådana fall i veckan. Nu har vi fyllt veckans kvot på ett par dagar, exemplifierar Marianne Kock som nu kommer att diskutera frågan om skadestånd med Vårdförbundet på central nivå.

Chefläkaren Stefan Engqvist reagerar kraftfullt mot påståendena att sjukhuset skulle tillämpa skyddsarbete otillbörligt.

– Det är helt fel. Det ligger väl i sakens natur att sjukhusledningen och Vårdförbundet gör olika bedömningar. Det är en del av spelet. Vi ser här exempel på hur Vårdförbundets medlemmar tar över och gör läkares bedömningar av patienterna. Om vi skulle ha gjort fel är det något som vi får förhandla om efteråt, säger han.

Även i Västerbottens läns landsting råder oenighet om skyddsarbete.

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå har en handfull operationssjuksköterskor beordrats skyddsarbete utan att facket fått någon information om detta.

Läs mer om Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev