Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Operatörer ersätter sjuksköterskor

Publicerad: 19 juli 2013, 06:30

Foto: Photos.com.

Sjuksköterskor ersätts av larmoperatörer. Så ser det ut på flera håll på SOS Alarm i sommar.


– Man riskerar att utsätta patienterna för fara på grund av felbedömningar, eller så blir nästan alla ärenden högprioriterade, vilket gör att vi får en extremt hög belastning på ambulanssjukvården, säger Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, till SVT Nyheter.

Majoriteten av landets landsting och regioner, 17 stycken, har avtal med SOS Alarm. I avtalen finns krav på att en stor del av de samtal som kommer in till larmnumret 112 ska bedömas av en sjuksköterska. Men i sommar har sjuksköterskor på flera håll i landet ersatts av larmoperatörer, berättar SVT Nyheter.

Där det i dag saknas tillräckligt många sjuksköterskor kommer bara mycket svårbedömda samtal att tas av just sjuksköterskor. Flera landsting uppger att situationen är olycklig.

Till exempel innebär avtalet med Region Skåne att det ska finnas en specialistsjuksköterska på plats på centralen i Malmö dygnet runt. Enligt SOS Alarm kommer det inte att vara möjligt. För varje timme som en specialistsjuksköterska saknas kan det bli ett vite på 1 000 kronor för SOS Alarm.

– Vi har försökt leva upp de krav som är ställda, men det går inte att klara den kompetensen i dag, säger Sverker Petersson på SOS Alarms presstjänst till SVT Nyheter.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev