Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Öppna specialistvården kan också få etableringsfrihet

Publicerad: 29 maj 2008, 14:41

Nu öppnar regeringen för möjligheten att införa etableringsfrihet för specialistläkare i öppenvården.


På torsdagen beslutade regeringen att ge utredningen "Patientens rätt i vården" tilläggsdirektiv.

Utredaren Toivo Heinsoo får i uppdrag att lägga fram ett nytt system som ska ge privata vårdgivare rätt att etablera sig i landstingens öppna hälso- och sjukvård med offentlig ersättning. Det kan exempelvis handla om specialistläkare med öronmottagningar. Den slutna vården berörs inte.

– En mångfald av vårdgivare inom den offentligt finansierade vården kan stimulera utvecklingen av nytänkande, kostnadseffektiva lösningar, förbättrad tillgänglighet och valfrihet, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

I april lade Toivo Heinsoo fram sitt delbetänkande "Vårdval i Sverige", där han föreslog att alla landsting ska tvingas införa vårdvalsystem inom primärvården och att privata vårdgivare som uppfyller landstingets kriterier i vårdvalsystemet fritt ska kunna etablera sig med offentlig ersättning.

Regeringen använder inte uttryckligen ordet ”etableringsfrihet” i sitt pressmeddelande, när det gäller etableringar i öppenvården utanför primärvården.

– Det är ett så laddat ord. Det är många aspekter utredaren ska väga in, bland annat kostnadskontrollen, säger Tobias Nilsson (kd), politiskt sakkunnig hos socialministern.

– Men detta utesluter inte att utredaren kan landa i att föreslå etableringsfrihet även i öppenvården utanför primärvården. Vi har dock inte velat binda honom vid en lösning redan på förhand.

Tilläggsdirektivet säger också att utredaren ska lägga fram förslag som innebär att patienten ska kunna vända sig till valfri vårdgivare – även sådana som inte har avtal med landstinget – om landstinget inte klarar av tidsgränsen i vårdgarantin.

Förslagen om vårdgarantin ska lämnas senast den 15 december i år, förslagen om etablering i öppenvården ska lämnas senast den första oktober 2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev