Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Oppositionen kräver miljarder till kommuner och landsting

Publicerad: 30 december 2008, 09:46

Oppositionen kräver miljarder till kommuner och landsting

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill ge kommunerna och landstingen tio miljarder kronor extra för att parera den ekonomiska krisen.


Partiledarna Mona Sahlin (s) och Lars Ohly (v) samt språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand (mp) gör sitt utspel i en debattartikel i Dagens Nyheter. Totalt vill de ge kommunerna och landstingen minst tio miljarder kronor i extra statsbidrag under de närmaste två åren.

Förslaget är ett svar på det krispaket som regeringen presenterade i början av december. Där fick kommunerna och landstingen inga extra pengar alls.

Företrädarna för oppositionen pekar på att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har skrivit ned sin prognos för de kommande årens skatteintäkter med flera miljarder kronor bara sedan oktober. Totalt motsvarar det omkring 20 000 arbeten. Majoriteten av landstingen har också meddelat att de kommer att minska på personalen.

För att mota den utvecklingen vill s, v och mp ta pengar ur statskassan.

Miljardsatsningen ryms inom den budgeteringsmarginal som finns för de offentliga finanserna. En av poängerna med det ekonomiska regelverket är att vi ska ha ett överskott i de statliga finanserna som vi kan använda till offensiva ekonomiska insatser när ekonomin vänder. Där är vi nu , skriver företrädarna för oppositionen på DN Debatt.

Relaterat material

Tusentals vårdjobb försvinner

Skarp kritik mot krispaket

Inte ett öre till landstingen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev