Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Ovanligt få samtal om huggormsbett i juli

Publicerad: 9 augusti 2022, 09:38

Att människor i Sverige dör av huggormsbett är mycket ovanligt.

Foto: Cornelius Poppe/NTB-TT

Huggormarna har varit mindre på bettet än vanligt denna julimånad – att döma av förfrågningarna till Giftinformationscentralen, GIC.


Ämnen i artikeln:

Giftinformationscentralenormbett

Under hela juli månad fick GIC 195 förfrågningar om huggormsbett till sin telefonjour, att jämföra med 315 i juli 2021. Årets julisiffror är de i särklass lägsta på åtminstone åtta år. Mellan 2015 och 2021 låg antalet förfrågningar samma månad på mellan 232 och 373, med toppnoteringen från den heta sommaren 2018.

Under juli vårdades också minst 75 personer på sjukhus efter huggormsbett, mot 109 under juli 2021. Siffrorna gäller ormbitna som sjukhuspersonal har kontaktat Giftinformationscentralen om och händelser som setts som ofarliga ingår inte. Till och med juli i år har 214 personer vårdats på sjukhus för huggormsbett, enligt GIC:s statistik. Det är något färre än för samma period 2021.

De låga julisiffrorna just denna sommar kan bero på slumpen, men vädrets påverkan på såväl kräldjur som tvåbenta kan också spela in, konstaterar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. ”Människor är ute mer i naturen om det är soligt och har mindre på fötterna om det är varmt. Huggormarna är också framme mer i soligt väder. Är det dessutom soligt på helger eller semesterveckor ökar sannolikheten att människor och ormar möts”, skriver han i ett mejl till Dagens Medicin.

Årets sju första månader kontaktades Giftinformationscentralen vid sammanlagt 609 tillfällen om huggormsbett – att jämföra med 671 förfrågningar motsvarande period i fjol. En osäkerhet i statistiken är att flera samtal kan gälla samma fall – och det är sannolikt inte alla som tror att de har blivit ormbitna som faktiskt blivit det

Förfrågningarna om ormbett i juni i år var dock fler än under juni 2021 – och samma mönster ses för sjukhusfallen. Med ytterligare semesterdagar och svampplockarmånader kvar är det med andra ord för tidigt att veta om ormbetten i år stannar på en lägre nivå totalt sett.

Enligt Giftinformationscentralen vårdas runt 400 personer per år på svenska sjukhus för huggormsbett och mellan 20 och 30 procent med ”måttliga till allvarliga symtom”. Det är inte alltid som huggormsbett också innebär att ormen sprutar in gift.

Läs också: Larm: Kraftig ökning av förgiftningsfall hos unga flickor 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev