Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Praktikertjänst satsar på hälsokoll hos tandläkare

Publicerad: 14 maj 2008, 07:40

Tandläkare ska börja screena sina patienter för hjärt-kärlsjukdom. I höst startar Praktikertjänst en landsomfattande kampanj bland sina 1 500 tandläkare.


Enstaka tandläkarmottagningar har redan provat. Men i höst kommer Praktikertjänst Tandvård att uppmuntra sina tand­läkare i hela Sverige att undersöka mer än munnen på patienterna.

I första steget ska blodtryck och blodsocker kontrolleras och intresserade tandläkare kan beställa ett startpaket till självkostnadspris med allt som behövs. Inför starten den 24 september kommer också en utbildningsfilm att finnas tillgänglig på företagets intranät. Förhoppningen är att upptäcka patienter i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

– Till doktorn går man när man har besvär. Tandläkaren kan fånga upp dolda problem när patienten ändå är där, säger Annette Birnbaum, informationsansvarig för tandvård på Praktikertjänst.

Skickar vidare till husläkare
Undersökningen är frivillig och tandläkarna bestämmer själva om den ska kosta extra. Risk­patienter ska hänvisas vidare till sin hus­läkare eller direkt till akuten om det är bråttom. Tandläkarna ställer alltså inga diagnoser.

Enligt Annette Birnbaum tjänar Praktikertjänst inte något själva på screeningen. I stället handlar det om att stärka företagets varumärke och knyta patienterna till sig i kampen mot lågpriskedjorna.

– Detta är ett mervärde för patienterna. Förhoppningsvis inser de att det är värt att gå kvar hos oss, säger Annette Birnbaum.

Annika Eklund-Grönberg är ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam. Hon är försiktigt positiv till blodsockertester.

– Bara man gör på rätt sätt och inte skrämmer folk i onödan är det helt okej. Det måste också finnas en beredskap för det man hittar hos patienterna, säger hon.

Egna läkare favoriseras inte
Praktikertjänst uppger att de egna läkarna inte ska favoriseras när patienter hänvisas vidare till doktorn. Något som är helt avgörande för trovärdigheten, tycker Annika Eklund-Grönberg.

Tandläkaren John Danin driver en tandläkarmottagning i Stockholm som redan provar att screena sina patienter sedan tre månader tillbaka. Han är nöjd.

– Patienterna uppskattar det också och vi har fångat in en och annan, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev