Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Privatanställd sjuksköterska tjänar bättre än i landstinget

Publicerad: 26 mars 2008, 12:19

Privatanställda sjuksköterskor i Uppsala län tjänar flera tusen kronor mer i månaden än sina landstingsanställda kollegor.


Enligt statistik från Vårdförbundet är medellönen för privatanställda sjuksköterskor i länet 26 339 kronor, att jämföra med snittlönen i landstinget på 23 300 kronor.

En anledning är att många av de privatanställda sjuksköterskorna arbetar inom äldreomsorgen, skriver Upsala Nya Tidning.

– De flesta vill jobba inom akutsjukvården. Där finns gott om läkare och kollegor. Man arbetar i team. Det ger trygghet. Inom äldrevården är sjuksköterskorna ensamma och det finns inte så många läkare att konsultera. Det ställer högre krav och medför större ansvar. Den som söker jobb har chans att kräva högre lön, säger Anne Honkamäki från Vårdförbundets Uppsalaavdelning till tidningen.

I går skrev Dagens Medicin om att sjuksköterskor i Västra Götalandsregionen kan tjäna liknande summor på att lämna regionen för en kommunal anställning. En sjuksköterska som jobbar i Uddevalla kommun tjänar i snitt 3 000 kronor mer i månaden än en sjuksköterska anställd inom Västra Götalandsregionen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev