Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Rykande aktuellt om vårdval

Publicerad: 20 maj 2009, 13:59

Rykande aktuellt om vårdval

Foto: Toivo Heinsoo inledningstalar

SEMINARIUM Vårdval blir ett av höstens hetaste debattämnen i Sjukvårdssverige. Dagens Medicin fångar upp de viktigaste framtidsfrågorna för vårdvalet på sitt seminarium Vägval i vård med vårdval som hålls den 7 oktober i Stockholm. Inledningstalare på seminariet är regeringens utredare Toivo Heinsoo (bilden) som snart kommer med sitt slutbetänkande i utredningen Patientens rätt i vården.


Det blir en rykande färsk presentation av de förslag som kommer att ligga till grund för regeringens framtida politik när det gäller patientens valfrihet och ökad mångfald bland vårdgivare.

Lika färskt är vårdvalssystemet i Västra Götalandsregionen som startar den 1 oktober. Till Dagens Medicins seminarium kommer Jonas Andersson (fp), region­råd i Västra Götalandsregionen, för att ge en lägesrapport. Han delar scenen med tre andra landstings- och region­råd:

■ Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, som företräder det mest långt­gående vårdvalssystemet.
     ■ Ingrid Lennerwald (s), oppositionsråd från Region Skåne, som har gjort upp med sin politiska motståndare Henrik Hammar (m) om utformningen av Skånes vårdvalssystem Hälsoval Skåne.
     ■ Mats Eriksson (m), ordförande i landstingsstyrelsen i Landstinget Halland, som har blivit stilbildare med Sveriges första vårdvalssystem.

En mycket aktuell fråga som de får chans att ge sin syn på, är vad som händer med vårdvalsmodellerna när ekonomin i landstingen pressas av lågkonjunktur och finanskris.

På seminariet medverkar även en rad experter. Konkurrensverkets jurist Magnus Ehn berättar om erfarenheterna hittills av myndighetens uppgift att övervaka att landsting och kommuner följer den nya lagen om valfrihetssystem, LOV. Leif Karnström, utredare i Stockholms läns landsting, presenterar slutsatser från sin utredning om en utvidgning av vårdvalet inom specialistsjukvården.

Sist, men inte minst, blir det en sjukvårdspolitisk debatt, med de sjukvårdspolitiska företrädarna för alla riksdagspartier. Det är då mindre än ett år kvar till valet, och den stora frågan är vad som händer med vårdvalet vid ett regeringsskifte.

Relaterat material

Vägval i vård med vårdval

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev