Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

S vill behålla Astrid Lindgrens barnsjukhus

Publicerad: 23 Maj 2011, 13:38

Om Socialdemokraterna får råda blir Astrid Lindgrens barnsjukhus kvar även sedan Nya Karolinska står klart. Det är ett av beskeden i partiets skuggbudget för Stockholms läns landsting.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusNya Karolinska Solna, NKS

Socialdemokraterna vill se en utökad närsjukvård och mer dagkirurgi. Något som ju även den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting aviserat i sin vision för den framtida sjukvården.

När Socialdemokraterna presenterar sitt förslag till budget för 2012 pekar de på behovet av nya ekonomiska styrsystem för sjukvården och trycker framför allt på att det krävs nya ersättningssystem inom vårdvalet så att större hänsyn tas till vårdbehovet hos patienterna.

Effektiviseringar är också av nöden, enligt partiet. Bland annat vill det se en ”effektivitetskommission”.
Partiet vill minska kostnaderna för hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning med 25 miljoner kronor 2012 samt se ett fortsätt besparingsarbetet under 2013 och 2014.

– Vi måste också se till att bygget av Nya Karolinska sjukhuset inte medför en kraftigt reducerad barnsjukvård. Därför anser vi att Astrid Lindgrens barnsjukhus måste behållas under en övergångsperiod även efter 2016 och att en förstärkning av barnsjukvården vid Karolinska Huddinge ska inledas, säger Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna.

Gratis sjukvård för barn under 18 år och jourläkarbilar för barnfamiljer är andra förslag i skuggbudgeten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev