Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Säkrare bedömning med ultraljud i ambulansen

Publicerad: 2 oktober 2020, 13:00

Bild 1/4  

Foto: Anna Hållams/Bildbyrån

Två ambulanssjuksköterskor vid Skaraborgs sjukhus har dragit igång ett pilotprojekt för att använda ultraljud i ambulans och bedömningsbilar.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhus

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Femton ambulanssjuksköterskor vid sjukhuset har utbildats för att kunna göra ultraljudsundersökningar prehospitalt.

– Vi börjar i liten skala med lungor, men hoppas att vi kan använda verktyget till fler undersökningar, exempelvis fri vätska i buken vid trauma, för att tidigt kunna förvarna sjukhuset om detta. Det skulle även kunna användas vid hjärtstopp för att se om det finns någon hjärtaktivitet. Tanken är också att utöka projektet och genomföra någon form av vetenskaplig studie, säger ambulanssjuksköterskan Johan Dahlgren.

Tillsammans med kollegan Per Nyström har han initierat projektet som fått 100 000 kronor från Innovationsfonden VGR för att testa ultraljudsteknik i ambulans och bedömningsbilar. Inspiration har duon hämtat från ambulanshelikoptrar och internationella ambulanskongresser. Enligt Johan Dahlgren används ultraljud av ambulanspersonal bland annat i Storbritannien och USA, men inte i Sverige.

– Här använder vi stetoskopet som är ett ganska trubbigt bedömningsverktyg vid andningsbesvär. Det finns studier som visar på bara 60-procentig säkerhet med stetoskop. Med ultraljud som verktyg kan vi avgöra lättare om det exempelvis finns vätska i lungorna.

Till piloten har ultraljudsapparater för 25 000 kronor styck köpts in till ambulansverksamhetens bedömningsbilar i Skaraborg. Det finns betydligt dyrare och mer avancerade apparater, men Johan Dahlgren menar att modellen de valt räcker för jobbet som ska göras. Målet är inte att ställa diagnos utan att sätta in rätt åtgärder för att underlätta senare undersökning.

– I dag är det vanligt att patienter behandlas både mot hjärtsvikt och obstruktivitet på grund av att man inte vet om det är vätska eller obstruktivitet som orsakar patientens andningsbesvär. Med ultraljudets hjälp kan vi ge en mer riktad behandling redan i ambulansen. Vi har ibland en timme till sjukhus och har mycket att vinna på att börja direkt.

Bedömningsbilarnas personal avgör om en patient ska vara hemma, komma till vårdinrättning eller om ambulans behöver tillkallas. I Skaraborg används bilarna framför allt till lägre prioriterade uppdrag, men kan även göra akuta insatser.

Distriktssköterskan Lovisa Jörlin jobbar i både ambulans och bedömningsbil. Hon är en av dem som utbildats i att använda ultraljud prehospitalt.

– Vi har övat på varandra för att se vad man ser på bilden och vad som är normalt. Det innebär att man dels fått repetera det man kan, dels fått lite ny kunskap i anatomi och patofysiologi som ger nytta även i det dagliga arbetet, säger hon.

Om piloten faller väl ut hoppas Johan Dahlgren på ett utökat samarbete med radiologer och primärvården.

– Multisjuka kanske inte ska in till sjukhus med allt vad det innebär. Vår förhoppning är att kunna få hjälp med bildtolkning av läkare/radiolog via länk. Men där är vi ännu inte för regionens it-säkerhet tillåter inte det även om funktionen finns i utrustningen.

Paulus

Projektet går under arbetsnamnet Paulus: Prehospital ambulanssjuksköterskeledd ultraljudsundersökning. Syftet är inte att ställa diagnoser utan att komplettera de bedömningsverktyg som finns i dag. Med hjälp av ultraljudsapparaten kan ambulanssjuksköterskorna bland annat se om patienten har urin i blåsan och var de ska sticka.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev