fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Simulator ska ge säkrare ambulansvård

Publicerad: 14 september 2023, 14:14

I en söndersågad ambulans ska ambulanssjukvården under färd studeras. Förhoppningen är att skapa möjligheter för en säkrare vård, och en bättre arbetsmiljö.

Foto: Pressbild /Statens väg- och transportforskningsinstitut

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) håller just nu på att skapa en simulator som ska efterlikna miljön i en ambulans. Förhoppningen är att det ska bidra till en bättre arbetsmiljö och säkrare transporter.

Ämnen i artikeln:

Linköpings universitet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Simulatorn har monterats in i en itusågad ambulans, och kommer att efterlikna rörelserna i en riktig ambulans under utryckning.

"Här kan vi testa både vanliga utryckningar och lite mer farliga situationer, men på ett helt säkert sätt. Det är stor skillnad på att arbeta och vårdas i en helt lugn miljö jämfört med i ett fordon som svänger och kränger", säger Björn Lidestam, senior forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

Under hösten ska VTI tillsammans med Linköpings universitet och Katastrofmedicinskt centrum genomföra ett mindre antal tester där ambulanssjukvårdare ska arbeta i simulatorn. Testerna ska ingå i förstudien Säker patient vård under transport (SPURT).

Även ett större projekt planeras att genomföras med simulatorn. Projektet heter Förbättrad arbetsmiljö och säkerhet i ambulanser (FASA). Företagen Falck, Aisab, Standby och Nilsson Special Vehicles kommer, förutom nämnda ovanstående aktörer, att delta i projektet.

Läs också: Fel på hjärtstartare ger ambulansen ny rutin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?
Klicka här!
Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev