Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Sjukhuschefer i Varberg avfärdar läkares kritik

Publicerad: 3 juli 2009, 13:59

Vården vid den kritiserade medicinkliniken på Sjukhuset i Varberg är säker, anser sjukhusets högsta chefer.


Som Dagens Medicin berättade i går, torsdag, har riksdagsmannen Hans Hoff (s) i en skrivelse till Socialstyrelsen uppmanat myndigheten att stänga medicinkliniken vid Sjukhuset i Varberg om inte patientsäkerheten kan garanteras.

Detta efter läkare vid sjukhuset i lokaltidningen Hallands Nyheter slagit larm om situationen vid kliniken. Läkarna menar att ständiga överbeläggningar och utlokalisering av patienter sätter patientsäkerheten ur spel.

– Patientsäkerheten är inte värd namnet här. Vi vet inte hur många som skrivs in eller ut. Och jag som läkare ska ta ansvar både för logistik och vård, det är en omöjlig uppgift och det är inte mitt ansvar, säger en av läkarna, som vill vara anonym, till Hallands Nyheter.

Läkare vid medicinkliniken har också framfört kritiken i ett brev direkt till sjukhusledningen.

Sjukhusets styrelseordförande Christer Samuelsson och sjukhuschefen Kristina Wallentin bemöter nu kritiken i ett gemensamt pressmeddelande.

– Vid Sjukhuset i Varberg bedrivs en god vård och sjukhuset ligger i täten i nationella jämförelser över patientsäkerhet, säger Christer Samuelsson i pressmeddelandet.

Kristina Wallentin förklarar att medicinkliniken enligt en nyligen genomförd genomlysning har tillräckligt många platser för att klara sitt uppdrag och att vårdplatserna på kliniken hittills i år har räckt till under nästan 70 procent av dagarna.

– Beläggningstalen på medicinkliniken varierar kraftigt från dag till dag, som det måste göra i en verksamhet som huvudsakligen tar hand om akuta sjukvårdsbehov. Det finns fastställda rutiner för hur toppar i beläggningen vid en klinik ska hanteras. Bland annat utnyttjas lediga vårdplatser på andra kliniker, säger hon.

Relaterat material

Riksdagsledamot anmäler klinik till Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev