Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Sjuksköterskor fortsätter fly landstingen

Publicerad: 3 januari 2017, 10:12

Foto: Thinkstock

Allt fler sjuksköterskor säger upp sig från jobben i landstingen, enligt tidningen Vårdfokus granskning. I Region Uppsala har runt 15 procent av sjuksköterskorna lämnat vården det senaste året.


Vårdfokus har fått statistik från 18 av 21 landsting, varav de flesta har gett uppgifter om andelen sjuksköterskor som slutat, pensionsavgångar borträknade, och tendensen är densamma över hela landet.

Läget är värst i Region Uppsala (tidigare Landstinget i Uppsala län). Fram till november 2016 hade 15,2 procent av sjuksköterskorna slutat. Året dessförinnan låg siffran på 14,5 procent.

Störst ökning står Landstinget Dalarna för, där sjuksköterskeavgångarna gick från 2,2 procent år 2010, till 6,8 procent 2015.

– Det är förödande för den framtida vården att kunskap och erfarenhet dräneras på det här sättet. När alla är nya så kommer mycket viktigt att missas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till tidningen.

Massuppsägningarna hotar patientsäkerheten, anser hon.

– Vi kommer att få se fler vårdskador och dödsfall. Det är fruktansvärt. Vi har varnat för detta i så många år utan gehör, säger Sineva Ribeiro.

Enligt avgångssamtal och enkäter svarar många sjuksköterskor att de säger upp sig på grund av arbetsbelastning, arbetsmiljö, lön, villkor, stress och erbjudande om annat jobb.

Caroline Olsson, chef på arbetslivssektionen på SKL, anser inte att siffrorna är alarmerande och säger till Vårdfokus att andelen sjuksköterskeavgångar bara ligger marginellt över snittet för samtliga yrkeskategorier i vården.

En majoritet av sjuksköterskorna som slutar stannar ändå kvar i yrket, många av dem går vidare till bemanningsföretag, skriver Vårdfokus.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev