tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Skandinaver blir fetare och mer osunda

Publicerad: 10 juli 2006, 11:00

Nästan vart femte nordiskt barn och 40 procent av de vuxna nordborna är överviktiga. Nordiska ministerrådet talar om utvecklingen som ett hot mot samhällsekonomin i de skandinaviska länderna.


De nordiska regeringarnas samarbetsorgan, Nordiska ministerrådet, presenterar en rapport över fetmaläget i de nordiska länderna, samt en handlingsplan för att få bukt med den dåliga kosthållningen och fysiska inaktiviteten i de fem länderna.

Över hälften av invånarna i de nordiska länderna motionerar sällan eller aldrig. Antalet överviktiga vuxna ligger nu på över 40 procent av befolkningen och bland barn är andelen 15 till 20 procent.  Rapporten talar om alarmerande siffror och utvecklingen som ett direkt hot mot samhällsekonomin.

I den handlingsplan som Nordiska ministerrådet lägger fram presenteras åtgärder som ska motivera befolkningen till en sundare livsstil. Ländernas konsument- och folkhälsoministrar har bland annat enats om att samarbeta kring övervakning, forskning och utbyte av erfarenheter på områden som rör fetma.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev