Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Snabbare hjälp när landstingen tog över

Publicerad: 14 oktober 2015, 05:00

I EGEN REGI. Anne Beijbom Persson tycker att sam­arbetet fungerar bättre sedan landstingen i Uppsala och Västman­land tog över ambulanscentralerna.

Foto: Per Groth/Bildbyrån

Ambulansutryckningarna har blivit både snabbare och färre sedan landstingen i Uppsala och Västmanland sköter larm och dirigering i egen regi.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala länLandstinget Västmanland

Sedan i våras har landstingen i Uppsala och Västmanland tagit över ambulanscentralerna själva. Tidigare sköttes de genom avtal med Medhelp och SOS Alarm. Men landstingen var missnöjda med kompetens och utryckningstider och ville ha bättre kontroll över verksamheten. Därför beslutade de att ta över själva i en landstingsgemensam larmcentral men med verksamhet i de båda landstingen.

Sjuksköterskan Anne Beijbom Persson i Västerås har erfarenhet av att arbeta i båda driftsformerna, och föredrar nu att jobba i landstinget.

– Att ha larmcentralen i landstingsregi innebär att det blir lättare att samarbeta med andra verksamheter inom vården och beslutsvägarna däremellan är kortare, säger hon.

Anne Beijbom Persson hör till de sjuksköterskor som varvar tjänstgöring i ambulans med tid på larmcentralen, något som både centralen i Uppsala och Västerås vill se i större utsträckning framöver.

– Att rotera innebär att de i ambulanserna och de på larmcentralen har större förståelse för varandras arbete. När man sitter på larmet så vet man vilken typ av information de vill ha ute i bilarna. Man kan föra med sig kunskap och erfarenhet från det ena stället till det andra. Dessutom är det roligt att ha lite olika arbetsuppgifter. Att bara ha ambulanstjänst är slitsamt, inget man orkar hur länge som helst, säger Anne Beijbom Persson.

Men att sitta inne på centralen kan också ta på krafterna. De långa arbetspass som förekommer i ambulanserna har inte gått att överföra till larmtjänstgöringen.

– Man blir trött av att sitta stilla inne i tolv timmar. Därför har vi provat lite olika varianter och ser över schemat så att arbetstiden på larmcentralen blir kortare, säger Fredrik Leek, ambulanschef i Västmanland.

Efter fyra månader har larmcentralerna i Uppsala och Västerås fått ner svarstiderna från 20 till knappt 5 sekunder och andelen utryckningar har minskat med 17 procent samtidigt som hänvisningarna ökat, enligt en sammanställning som nyligen presenterats.

– Målet är ju inte att få ner andelen utryckningar utan att ge bättre bedömningar på rätt vårdnivå. Nu hänvisar larmcentralen mer till 1177, familjeläkare eller läkarteam, vi har tillgång till hela vårdpaletten, säger Fredrik Leek.

Per Andersson, verksamhetschef för ambulansen i Landstinget i Uppsala län, menar att larmcentralen blivit effektivare tack vare kompetenta sjuksköterskor som tar alla samtal och duktiga dirigerare som hittar i närområdet.

– Ambulansen är ju en ändlig resurs. Nu kan vi ge snabbare hjälp till dem som verkligen behöver en ambulans, säger Per Andersson.

Varken i Västmanland eller Uppsala har det varit några större problem att rekrytera sjuksköterskor till larmcentralen.

– Jag tror att sjuksköterskorna hellre jobbar i en mer långsiktig verksamhet inom landstinget än inom privata företag som har begränsade avtal, säger Per Andersson.

Sos Alarm reagerar mot landstingens uppgifter om de kraftigt förkortade svarstiderna. Företaget anser att landstingen utesluter parametrar i handläggningstiden.

– För den hjälpsökande blir genomsnittstiden, från att ringa 112, till dess att en ambulans är på väg betydligt längre än 2 minuter och 19 sekunder. Landstingens uttalanden är därför missvisande och ger inte en rättvis bild över hur handläggningstiderna i hela vårdsamtalet ser ut, säger Johan Hedensiö, vd Sos Alarm, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Färre utryckningar – utan SOS Alarm

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev