Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Snabbspår för sepsis kapar vårdtid i Skåne

Publicerad: 12 februari 2020, 05:00

Forskaren och infektionsläkaren Mari Rosenqvist (i svart) berättar att Region Skåne jobbar framgångsrikt med sepsislarm och sepsisteam. Här med (fr v) Annika Jönsson, medicinsk sekreterare, Åsa Hellberg, undersköterska, Cornelia Rubbmark, sjuksköterska och Maria Bengtsson-Toni, övergripande sepsissjuksköterska.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

På alla Skånes tio sjukhus finns sedan 2016 en sepsiskedja med sepsislarm som börjar pre­hospitalt och avslutas när patienten är på rätt vårdplats. Det har lett till kortare vårdtider och en jämlik vård.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhusSepsis

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Allt startar när ambulanspersonalen rycker ut på larm och på plats tar vitalparametrar som puls, blodtryck, temperatur, syresättning och andningsfrekvens. Om de av­viker på ett visst sätt triggas ett sepsis­larm.

– Då förvarnas akuten om att nu kommer ett misstänkt sepsisfall, säger Mari Rosenqvist, forskare vid Lunds universitet och infektions­läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Framme på sjukhuset möter vårdpersonal upp i akutrummet samtidigt som en infektionsläkare är engagerad i den initiala handläggningen, antingen fysiskt i rummet eller per telefon. Det senare gäller främst mindre sjukhus som saknar infektionskompetens på plats.

– Infektionsläkare är engagerad i cirka 80 procent av sepsislarmen, om inte annat så per telefon. Det är ungefär som man har arbetat i stroke­kedjan där man har neurologer tidigt på plats, säger Mari Rosenqvist.

Infektionsläkaren kan ge råd om provtagning, adekvata odlingar, understödjande behandling, korrekt antibiotika och övervakning.

– Det kan också vara att avstå antibiotika om det är en sepsis som är orsakad av exempelvis influensa eller virus, säger Mari Rosenqvist.

Efter införandet av sepsislarm tas till exempel fler blododlingar och en större andel av patienterna får korrekt antibiotika.

Arbetsmodellen har utvärderats i en studie och resultaten publicerades nyligen i tidskriften Critical Care Medicine. Studien baseras på 200 000 akutsökande patienter, varav de 5 000 svårast sjuka har analyserats djupare för att identifiera drygt 1 000 patienter med sepsis.

Resultatet visar att samtliga internationellt vedertagna kvalitetsmått för sepsis har förbättrats och en fortsatt trend mot kortare vårdtid, från sju till sex dygn i median.

– Med den fortsatta trenden mot kortare vårdtid verkar det som att god vård leder till billigare vård. Telefonkonsultation har visat sig vara värdefullt om man är på ett mindre sjukhus, säger Mari Rosenqvist.

Det är troligen i de mest svårtolkade fallen som det förbättrade, ini­tiala omhändertagandet gör mest nytta. Patienter med tydliga symtom har identifierats och hittats tidigare också, berättar ­Maria Bengtsson-Toni, som är övergripande sepsissjuksköterska i Region Skåne.

– Alla i sepsisteamet vet vad vi jobbar mot. Vi fattar snabbare beslut om utredning, behandling, vårdnivå och vart patienten ska ta vägen. Vi står inte kvar ute på akutrummet lika länge i dag. Vi har fått en struktur att luta oss emot, säger hon.

I och med snabbspåret har vården också blivit jämlik.

– Oavsett var du som patient söker får du samma goda initiala vård i hela Skåne. Det uppnår vi genom de lokala sepsisteamen och att vi har som handläggningsrutin att infektionsläkare ska kopplas in hos de svårast sjuka infektionspatienterna, även på de mindre sjukhusen, säger Mari Rosenqvist.

Sepsisteam

Består av sepsisansvarig läkare, sjuksköterska, medicinsk sekreterare och i den fall undersköterksa.

Källa: Skånes universitetssjukhus.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev