Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

SOS Alarm kritiseras av räddningstjänsten

Publicerad: 9 januari 2008, 12:25

Mycket skulle kunna vinnas om SOS Alarm skickade räddningstjänsten på larm där det tar lång tid för ambulansen att nå fram. Men i och med SOS Alarms centralisering minskar flexibiliteten och räddningsinsatser fördröjs, menar representanter från räddningstjänsten.


Dagens Medicin skrev i går, tisdag, om att politiker i Götene kommun vill låta räddningstjänsten rycka ut på ambulanslarm för att påbörja vårdinsatser då ambulansen har lång väg till platsen.

I två andra kommuner, Tidaholm och Falköping, har räddningstjänsten sedan flera år haft ett system med ett medicinskt team som rycker ut om ambulansens utryckningstid är längre än tio minuter.

Men sedan SOS Alarms central i Falköping försvann och centraliserades till Göteborg för två år sedan har antalet medicinska utryckningar minskat dramatiskt, något som upprör räddningschef Stefan Swensson.

– Sedan SOS Alarm flyttade till Göteborg har antalet utryckningar för vår medicinska resurs minskat från 150 per år till 80-90. Alla andra larm ligger på en konstant nivå, vilket talar för att den här resursen inte utnyttjas, säger han till Dagens Medicin.

Till Sveriges Radio Skaraborg säger Stefan Swensson att SOS Alarm numera skiljer ambulans och räddningstjänst åt i allt för stor utsträckning. Liknar ett ärende sjukvård det allra minsta väntar SOS Alarm på att en ambulans blir ledig.

Han anser att SOS Alarms nuvarande organisation fungerar för stelbent och att man i Göteborg inte har någon ordentlig koll på vad det finns för resurser att tillgå på plats, trots att man i Tidaholm och Falköping upprepade gånger påtalat detta.

– Jag vill att de skärper till sig och gör det de ska göra, säger Stefan Swensson.

Relaterat material

Brandmän kan ta över vårdjobb

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev