Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

SOS anmäler sig självt

Publicerad: 9 Juni 2008, 13:28

SOS Alarm i Värmland anmäler sig självt enligt lex Maria.


Anledningen är en sjuktransport som genomfördes tidigare i år. En hjärtsjuk patient hänvisades till färdtjänst när han med svåra bröstsmärtor ringde 112.

Att SOS Alarms verksamhet hamnar hos Socialstyrelsen för utredning är ovanligt. På SOS Alarm Värmland, som nu alltså anmält sig självt, har det inte hänt under de sex år platschefen Torbjörn Halldin varit verksam i organisationen. Det totala antalet lex Maria-anmälningarna mot SOS Alarm Värmland under samma period uppskattar han till mellan två och fyra stycken.

– Och då får vi ändå mellan 150 000 och 200 000 nödsamtal per år i Värmland. Med trygghetslarm handlar det om en miljon anrop per år, säger Torbjörn Halldin till Nya Wermlands-Tidningen.

Det nu anmälda fallet gäller en händelse som inträffade i februari i år. En 59-årig man med svåra bröstsmärtor ringde nödnumret 112, men fick där beskedet att han fick ta färdtjänst till sjukhuset. En stund senare ringde mannen åter SOS Alarm, och denna gång skickades till sist en ambulans.

Mannen fick akut vård för ett igentäppt kranskärl, men avled två veckor senare i hemmet.

– Nu tycker enheten för medicinsk riskanalys, som är en kvalitetsfunktion för oss, att vi ska låta en oberoende part, Socialstyrelsen, utreda det som hänt, säger Torbjörn Halldin till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev