Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Stamceller blev levrar

Publicerad: 3 juli 2013, 17:00

Bilden visar odlingar av de tidiga strukturer som uppstår när levern bildas, och som de japanska forskarna här framställt i laboratoriet.

Foto: Takanori Takebe

Japanska forskare har i möss lyckats framställa en slags ”mänsklig” lever utifrån inducerade pluripotenta stamceller, IPS-celler, rapporterar de i tidskriften Nature.


Om tekniken kan användas för levertransplantationer hos människor återstår dock att se.

Fyndet motsäger delvis de tvivel som funnits kring IPS-celler, stamceller som omprogrammerats så att de återgår till ett omoget stadium varifrån de kan utvecklas till olika celltyper, exempelvis hudceller. Upptäckten av IPS-cellerna belönades med Nobelpriset förra året, men huruvida de verkligen är användbara till medicinska behandlingar har varit omdiskuterat.

Bland annat har tidigare försök att skapa mänskliga organ av sådana celler misslyckats, enligt de japanska forskarna som nu rapporterar hur de med ett nytt angreppssätt framställt vad som enligt dem liknar en fullt fungerande lever.

Forskarna har fokuserat på det tidigaste stadiet av organbildningen, och beskriver hur de i laboratoriet fått IPS-cellerna att bilda strukturer som uppstår när levern bildas på normalt sätt. Dessa strukturer transplanterades sedan till levande möss, där de utvecklades till ett organ som liknar människans lever. Organet hade bland annat ett fungerande kärlsystem och kunde utföra funktioner som att till exempel producera proteiner och bryta ner läkemedel på ett  mänskligt  sätt.

Även om det är en bit kvar innan tekniken kan användas i behandlingen av patienter, pekar fyndet på hur IPS-celler skulle kunna användas för att framställa nya organ som kan användas vid transplantationer, skriver forskarna i Nature.

Den skapade levern innehåller dock inga gallgångar eller immunceller som är typiska för människans lever, påpekar Stuart Forbes professor i transplantation och generativ medicin vid universitetet i Edinburgh i Skottland i en kommentar till tidskriften. Det gör det, enligt honom, svårt att se hur organet som de japanska forskarna fått fram kan ersätta den mänskliga levern under mer än en kort period.

Läs studiens abstract:

Takanori Takebe med flera. Vascularized and functional human liver from an iPSC-dreiced organ bud transplant. Nature, publicerad online den 3 juli 2013. DOI: 10.1038/nature12271

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev