Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Statiner strax efter hjärtinfarkt minskade inte dödligheten

Publicerad: 3 maj 2006, 08:57

Att använda blodfettssänkande statiner inom två veckor efter till exempel en hjärtinfarkt minskar inte risken för en ny infarkt, stroke eller död. I alla fall inte på kort sikt.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Slutsatserna dras i den metaanalys som presenteras i dagens nummer av tidskriften JAMA. Det är forskare från bland annat Schweiz, Australien, Nederländerna och Kanada som gått igenom all tillgänglig forskning kring korttidseffekterna av behandling med statiner.

De letade fram tolv studier som omfattade sammanlagt 13 024 patienter som drabbats av akut koronarsyndrom, till exempel hjärtinfarkt eller instabil angina, och som behandlats med antingen statiner eller placebo inom 14 dagar efter insjuknandet.

Forskarna ville se vilken effekt statinbehandlingen hade på risken för att patienterna skulle dö inom fyra månader, alternativt drabbas av hjärtinfarkt eller stroke inom samma tidsperiod.

Resultatet: det gick inte att se någon sådan effekt alls. Det fanns ingen signifikant riskreduktion för vare sig stroke, hjärtinfarkt, död på grund av hjärt-kärlhändelser eller behov av ballongvidgning eller bypassoperation.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev