Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

Stockholm vill inte sluta transplantera till sommaren

Publicerad: 19 maj 2010, 14:01

Stockholm vill inte sluta transplantera till sommaren

Foto: Catharina Elmsäter Svärd (M).

Om Karolinska måste sluta med hjärttransplantationer behöver sjukhuset få mer tid på sig. Att avveckla till den 1 juli är för snabbt, menar Catharina Elmsäter-Svärd, moderat finanslandstingsråd i Stockholm.


Med bred politisk enighet försöker Stockholms läns landsting förmå Rikssjukvårdsnämnden att ompröva beslutet att lägga rikssjukvården för hjärttransplantationer i Göteborg och Lund. Även Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge bör få ha rätt att göra hjärttransplantationer, anser de.

I ett brev till Rikssjukvårdsnämnden bad företrädare från samtliga politiska partier nämnden att återigen gå igenom beslutsunderlaget och ta hänsyn till den utveckling inom hjärttransplantationsverksamheten som skett på Karolinska de senaste åren.

Nu har Socialstyrelsen lämnat sitt underlag inför Rikssjukvårdsnämndens möte den 8 juni.

Rekommendationen är att beslutet ligger fast. För Karolinska universitetssjukhuset innebär detta att all verksamhet med hjärttransplantationer ska avvecklas.

– Men detta måste ske med patienternas bästa för ögonen. Att avveckla till den 1 juli som det sägs i beslutet blir svårt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, som ännu bara läst igenom Socialstyrelsens yttrande som hastigast.

Om och hur Stockholms läns landsting kommer att agera fortsättningsvis kan hon inte säga men det ser onekligen ut som om landstinget får se slaget förlorat. Men Catharina Elmsäter-Svärd vill ännu inte kasta in handduken helt.

– Det är ju Rikssjukvårdsnämnden som har det slutliga avgörandet och de har inte haft möte ännu, säger hon.

Relaterat material

Nej till Stockholms begäran om hjärttransplantationer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev